Baza de agrement din Voineasa va deveni unul dintre principalele puncte de atracţie pentru turişti

Gabriel Năstăsescu: „Acest proiect este, cu siguranţă , un punct de plecare pentru ceea ce înseamnă „Voineasa turistică”

Pentru următorul mandat, primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu are proiecte întocmite, pentru care urmăreşte ghidurile de finanţare. Spune că proiectele prioritare sunt cele pentru modernizarea infrastructurii rutiere, apoi, în funcţie de programele de finanţare, are proiecte, pe alte capitole.

Pentru creşterea atractivităţii localităţii Voineasa ca destinaţie turistică pe direcţiile cu potenţial maxim de dezvoltare cum ar fi turismul de relaxare şi de recreere, Gabriel Năstăsescu are depus la Compania Națională de Investiții un proiect pentru care aşteptă finanţarea privind amenajarea unei bazei de agrement. Proiectul are un studiu de prefezabilitate în valoare de 10 milioane de euro.

Proiectul de amenajare a bazei de agrement cuprinde o piscină acoperită, piscine în aer liber, o sală de fitness, săli de saună şi de masaj, terenuri de sport şi de joacă pentru copii: „Este un proiect extrem de amplu, care va ridica interesul turiştilor, un proiect care se va concretiza. Fac această precizare fiindcă mulţi au râs când eu îl creionam. Aşteptăm vizita în teren a specialiştilor şi este posibil ca proiectul să se îmbunătăţească privind dotarea. Acest proiect este, cu siguranţă , un punct de plecare pentru ceea ce înseamnă „Voineasa turistică”, și îl facem singuri, noi nu suntem sprijiniţi de nimeni”, a punctat primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Un alt proiect depus de primarul localităţii la CNI este căminul cultural, prin extinderea, modernizarea şi dotarea aşezământului cultural.

Voineasa, pregătită pentru drumeţii, excursii şi plimbări

Voineasa este adevărata recompensă pe care o oferă muntele pentru vizitatorii acestor locuri

Tot în această perioadă, la Voineasa s-au montat panouri cu hărţi pentru traseele turistice din zonă şi s-au plantat stâlpii de direcţionare a traseelor. În primăvară urmează marcarea tuturor traseelor turistice: „Până în prezent un singur traseu turistic este marcat de Salvamont, şi anume „Şaua Chica Lupului”. Acest traseu este unul dintre cele mai uşoare, având în vedere dificultăţile minore, poteca este bine evidenţiată şi are o distanţă redusă pentru parcurgere. Străbaterea traseului permite un tur de orizont asupra staţiunii în ansamblul său, precum şi vizitarea uzinei electrice Lotru-Ciunget. Traseele turistice vor fi marcate doar de Salvamont, fiindcă este o mare responsabilitate”, afirmă primarul Gabriel Năstăsescu.

Urmează să fie marcate alte cinci trasee, cu ar fi: Vârful Dalmele, Vârful Pleaşa, Săscioare, Pleişor, Runculeţ, trasee care se pot parcurge foarte uşor, în aproximativ o oră de mers pe picioare, peisajele fiind extrem de frumoase. Pentru ca acestea să fie vizitate de turiști este necesară reabilitarea căilor de acces, a potecilor pe anumite porţiuni şi îndepărtarea vegetaţiei: „Toate acestea se vor face, iar la primăvară traseele vor fi optime pentru drumeţii în cele mai sigure condiţii”, mai spune primarul Gabriel Năstăsescu.

Astfel, turiştii cazaţi la Voineasa se pot bucura de drumeţii, excursii şi plimbări datorită peisajului montan superb, de linişte şi de relaxare. Din Voineasa pornesc trasee turistice către lacul de acumulare Vidra, lacul glaciar Ciunget şi pădurea rezervaţiei naturale Latoriţa, Cataractele Lotrului şi Obârşia Lotrului. Întreaga Vale a Lotrului este o oază de linişte care oferă un climat tonic, aer curat, lipsit de praf, puternic ionizat, peisaje greu de descris în cuvinte şi trasee care lasă amintiri de neuitat. Voineasa este adevărata recompensă pe care ţi-o oferă muntele.

Turismul pe Valea Lotrului, de la lockdown la şansa de a supravieţui

În această vară Voineasa nu a fost afectă, din punct de vedere turistic. În afară de perioada stării de urgenţă, când nu s-a permis deplasarea, iar pârtia de schi a fost închisă în plin sezon, întreaga Vale a Lotrului a avut un grad de ocupare al structurilor de cazare în procent de 100%.  Turismul familial sau individual a fost cheia în alegerea destinaţiei de vacanţă din acest an. Oamenii au căutat destinaţiile care nu sunt foarte aglomerate şi, din acest punct de vedere, Voineasa, în principiu întreaga Vale a Lotrului au oferit acest tip de turism.

Aici au putut fi găsite destinaţiile verzi, axate mai mult pe ecoturism, pe turismul de calitate şi, înainte de toate, pe siguranţa sanitară și pe zonele neaglomerate: „După ieşirea din starea de urgenţă, în zonă a fost o fluctuaţie foarte mare de turişti. Câteva zeci de mii de turişti ne-au tranzitat zona şi chiar s-au cazat în Voineasa. Nu a existat săptămână sau week-end să nu fie ocupată întreaga Vale a Lotrului la un grad ridicat. În această perioadă, pe fondul pandemiei, lumea a fugit de la oraş şi a căutat liniştea. Suntem o zonă ideală pentru plimbări, drumeţii şi siguranţă sanitară”, spune primarul Gabriel Năstăsescu.

Gabriel Năstăsescu: „Sperăm să nu avem şi noi un turism îngenunchiat de pandemie”

„Sperăm să nu se interzică din nou deplasările, sperăm să nu avem din nou stare de urgenţă, altfel şi noi vom avea de suferit şi practica un turism îngenunchiat de pandemie, aşa cum ni s-a întâmplat în luna martie, când s-a închis pârtia de schi din cauza stării de urgenţă, când nu se ieşea din case decât pentru cumpărăturile stricte și când, în plin sezon, întreaga Vale a Lotrului era pustie”, primar Gabriel Năstăsescu.

Dacă nu vom avea lockdown , domeniul schiabil se va deschide la prima cădere consistentă de zăpadă

S.C. Fagia S.R.L. este câştigătoarea licitației publice privind atribuirea contractului de administrare a domeniului schiabil „Ski Resort” Transalpina.

În prezent se fac diligențele necesare de către Primăria Voineasa în ceea ce priveşte ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra domeniului public schiabil, astfel încât,în perioada imediat următoare, să fie semnat contractul de atribuire.

Primarul dă asigurări că, în situaţia în care pandemia nu va pune piedici, iar condiţiile atmosferice permit, în jurul datei de 18 decembrie 2020 ar trebui să fie deschis oficial sezonul de iarnă:

 „Pe data de 12 noiembrie avem darea de seamă la executorul judecătoresc, pentru a ridica sechestru. Plătim cât mai este de plată şi ridicăm sechestrul, apoi încheiem contractul şi demarăm reviziile la tot ce este de făcut. Pentru sechestru avem de plată 54 de mii de lei, la care se mai adaugă datoria pe care trebuie să o achităm la ambulanţă, de peste un miliard de lei vechi. Problema este că avem nevoie de bani, nimeni nu înțelege acest lucru, şi mai este o altă pacoste: nu pot să plătesc din bugetul local cheltuielile aflate în bugetul pârtiei, fiindcă are personalitate juridică proprie”, mai spune primarul.

Gabriel Năstăsescu: „Avem nevoie de 2.000 mii de lei pentru a achita toate problemele legate de pârtie

În urma declarării stării de urgenţă şi închiderii sezonului de schi, Primăria Voineasa a rămas cu o datorie de 300 de mii de lei pe care nu reuşeşte să o achite.

Pe lângă această sumă se mai adaugă şi alte cheltuieli. Administraţia Locală Voineasa are inclusiv sechestru pe domeniul schiabil pentru care are nevoie de 54 de mii de lei, dar şi pentru apreschiul pentru care se judecă în instanţă, unde ar trebui să plătească 1200 de mii de lei, iar la ICS 440 de mii de lei, sumă la care se mai adaugă şi penalităţile:

 „Toată lumea ştie doar să acuze. Este nevoie de bani, de susţinere financiară, noi suntem o primărie cu un buget mic. Licitaţia a pornit din luna iunie pentru administrarea domeniului schiabil. În acest sens au fost două licitaţii, abia a doua s-a adjudecat şi s-a admis societatea câştigătoare pentru administrarea domeniului schiabil, S.C. Fagia S.R.L. La domeniul schiabil sunt multe probleme pe care nu le ştie nimeni. Pe lângă această datorie, pe care o tragem din cauza pandemiei din luna martie, de 300 mii lei şi sechestru, mai avem de plătit 440 de mii de lei la ISC. Această sumă pentru noi, o primărie săracă, este extrem de mare. ISC ne-a informat că ne calculează şi penalităţi pentru parcarea supraterană. Mai mult, nu sunt recepţii făcute pentru mai multe obiective. Avem apreschiul care este în instanţă, și pentru care trebui să plătim 1200 de mii de lei. Lumea are impresia că eu şi aparatul administrativ nu vrem să funcţioneze această pârtie sau că nu ştim despre ce este vorba, dar, pentru a stinge toate aceste probleme, avem nevoie de 2.000 de mii de lei (n.r. 20 de miliarde de lei vechi), o sumă pe care o tot spun, dar nimeni nu ne aude, toată lumea este surdă la problemele noastre”, a punctat primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *