Constantin Aleca: „Datorită Guvernului PNL, Bălceştiul va avea un spital modern, dotat cu înaltă tehnologie”

Prioritatea administraţiei oraşului Bălceşti pentru noul mandat o reprezintă absorbţia proiectelor cu finanţare europeană. Despre implementarea acestora la nivelul oraşului ne-a vorbit Constantin Aleca, primarul din Bălceşti, afirmând că sunt unica şansă de a reconstrui aşezarea, pentru că, în primul mandat, Ministerul Dezvoltării a binevoit să finanţeze pentru oraşul Bălceşti doar un singur proiect, în valoare de 13 miliarde de lei, prin PNDL-2, reprezentând construirea doar a unui pod. Constantin Aleca declară că următorul mandat va fi unul dedicat dezvoltării oraşului Bălceşti cu bani europeni atraşi. În prezent este în curs de execuție un proiect foarte important pentru localitate, în valoare de 5 milioane de euro, cel mai important din istoria oraşului.

Primarul Constantin Aleca a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectului de modernizarea, reabilitare şi dotare a Spitalului Orăşenesc Bălceşti. Cum a reuşit să depăşească problema lipsei banilor pentru investiţii, cum arată educația online în viziunea de dascăl a primarului Constantin Aleca, care sunt problemele cu care se confruntă elevii şi profesorii din Bălceşti şi dacă Parcul Industrial Bălceşti prezintă interes pentru investitori, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Au trecut 10 ani de la închiderea Spitalului Orăşenesc Bălceşti. Câţi ani vor mai trebui să treacă pentru ca acest spital să fie redeschis, şi în ce stadiu este proiectul privind modernizarea lui? 

Constantin Aleca: Am câştigat un nou mandat cu o majoritate covârşitoare, şi le mulţumesc cetăţenilor fiindcă am inclusiv majoritate în Consiliul Local. Dacă şi în primul mandat aveam acest privilegiu, astăzi spitalul, proiectul meu de suflet, era poate finalizat. Dar, în această perioadă s-au făcut cei mai importanţi paşi şi este bine, pentru că spitalul este pe drumul cel bun. S-au tergiversat aceste demersuri fiindcă noi trimiteam adresă din partea Primăriei Bălceşti şi a Consiliului Local Bălceşti de înfiinţare a spitalului şi, de la Ministerul Sănătăţii ne venea răspuns la adrese că trebuie să înfiinţăm un centru multifuncţional de zi, dacă facem adrese prin primărie. Nu ştiam că trebuie să plece adresa de la Prefectură sau Consiliul Judeţean. Ulterior am aflat această problemă, iar Tiberiu Costea, prefect la data aceea şi Cristian Buican, ne-au ajutat. Apoi s-a emis hotărârea de guvern pentru structura pe care noi am gândit-o că ar fi utilă acestei zone. A urmat avizul Ministerului Sănătăţii, pe care l-am primit, ulterior şi hotărârea de Consiliul Local, de aprobare a structurii organizatorice, cu avizul Ministerului Sănătăţii. Acum am depus la Compania Națională de Investiții ultimele modificări privind circuitele şi spaţiile pentru că s-a modificat structura. În proiect va fi şi o extindere pentru montarea unui lift. Aceste demersuri au fost cele mai grele, înfiinţarea spitalului prin Hotărâre de Guvern, mai departe depinde de Compania Națională de Investiții, care trebuie să scoată la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor, după evaluarea tehnică şi financiară. Costul total al proiectului este estimat la peste 6 milioane de euro.

Impact real: În administrarea cărei instituţii va funcţiona spitalul?

Constantin Aleca: Spitalul va fi în subordinea Consiliului Local al Oraşului Bălceşti. Vom colabora cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu o să fie problemă cu finanţarea, iar partea de utilităţi va fi susţinută de primărie, pentru acest lucru vom avea fonduri, nu sunt probleme. Spitalul va funcţiona având o parte de medicină internă şi o parte de recuperare, vor fi 46 de paturi. Va fi un spital conform normelor europene, cu saloane unde vor sta maximum doi pacienţi, dar în mare parte saloanele sunt prevăzute pentru un singur pacient şi vor fi dotate cu camere de supraveghere, duşuri, chiuvete, prize de oxigen, televizor și frigider. Datorită Guvernului PNL, Bălceştiul va avea un spital care va deveni un punct de referinţă, un spital axat pe sănătate, într-o clădire modernă, de înaltă tehnologie. Spitalul va îndeplini cele mai recente cerințe în materie de reglementări medicale pentru sănătate pacienţilor.

Impact real: Cum reuşiţi să depăşiţi problema lipsei banilor pentru investiţii?

Constantin Aleca: Pentru dezvoltarea oraşului ne-am îndreptat atenţia către accesarea fondurilor europene. În prezent un grant european de 5 milioane de euro, cel mai important din istoria aşezării se derulează la Bălceşti. Este un proiect integrat, pentru partea educaţională, cultură şi infrastructură rutieră . Este în plină execuţie partea de modernizare a infrastructurii rutiere. S-a pus primul strat de asfalt pe drumurile Vasilaţi, Chirculeşti și Palei, pe aproximativ 5 kilometri, apoi se va trece la amenajarea şanţurilor. Se lucrează şi la cele două drumuri care fac legătura Palei – Oteteliş, urmând turnarea asfaltului. În cadrul proiectului sunt incluse şi modernizarea a două şcoli: Şcoala Gimnazială de la Bălceşti şi Şcoala Gimnazială Otetelişu. Pentru şcoala de la Bălceşti suntem în faza de licitaţie privind execuţia lucrărilor, urmând ca, în cel mai scurt timp să urmeze execuţia lucrărilor pentru şcoala de la Oteteliuşu. Cele două şcoli vor fi dotate cu mobilier, echipamente IT pentru cele două laboratoare , fiecare sală va avea table interactive, proiectoare 3D şi cu un sistem de camere video, astfel încât orele vor transmise în direct pe internet, pentru desfăşurarea cursurilor online în cele mai bune condiţii. În cadrul proiectului sunt incluse şi construirea a două terenuri de sport multifuncţionale, iar sala de sport de la Bălceşti va fi modernizată si extinsă. Proiectul este extrem de amplu, cuprinde foarte multe segmente care vor schimba într-un procent destul de mare imaginea oraşului.

Impact real: Cum arată educația online în viziunea dumneavoastră de dascăl şi care sunt problemele cu care se confruntă elevii şi profesorii din Bălceşti?

Constantin Aleca: Educaţia pe internet nu este de calitate, este virusată. Consider că o educaţie de calitate se face faţă în faţă cu elevul. Din punct de vedere educaţional procesul de predare – învăţare – evaluare tot în clasă are randamentul cel mai bun în procent de 100%. Acasă sunt unii copii care nu au tabletă, nu au telefoane, se întâmplă sa nu aibă internet sau chiar curent electric, fiindcă noi avem câteva locuinţe care nu sunt branşate la reţeaua electrică. În acest sens noi suntem pregătiţi cu un proiect privind achiziţionarea a 1075 de tablete pentru toţi elevii, şi 86 de laptopuri pentru toţi profesorii. Sunt bani europeni şi partea noastră de cofinanţare de 2%. Prin acest program european se vor mai achiziţiona: table interactive, ecrane de proiecţie, videoproiectoare, sisteme video cu camere de videoconferinţe, tot pachetul pentru predarea corectă şi optimă pentru dascăli şi elevi a educației online.

Impact Real: Parcul Industrial Bălceşti prezintă interes pentru investitori?

Constantin Aleca: Nu avem nici o noutate. Am avut întrevedere cu investitori chinezi şi danezi pentru deschiderea unor secţii privind confecţionarea unor ansamble de maşini şi pentru o fabrică de biscuiţi, dar drumul naţional între Bălceşti şi Craiova este groaznic, fapt care pe toţi investitorii interesaţi la prima vedere, îi face să bată în retragere. Prin urmare, drumurile proaste reprezintă piedică privind atragerea investitorilor în zonă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *