Copiilor sărmani le este readusă copilăria prin reciclare şi voluntariat
Asociaţia „Copii fără copilărie din judeţul Vâlcea” ajută copii sărmani din judeţul Vâlcea prin voluntariat. În fiecare zi, între orele 16:00 şi 17:30 oricine poate veni în incinta fostului Liceu Chimic şi se poate alătura campaniei. Acolo este depozitul „copiilor fără copilărie” unde se strâng rechizite, jucării, cărţi şi multe alte obiecte care vor ajunge la copiii care nu au avut parte de aceste lucruri. Până acum, asociaţia a ajutat şi încă ajută peste 700 de copii bolnavi.
Asociaţia are o metodă unică de a face rost de bani pentru a ajuta. Nu se primesc donaţii în bani, ci doar din reciclat. Asociaţia, din punct de vedere financiar, se foloseşte doar de metoda reciclării pentru a obţine bani. Oricine poate aduce obiecte care se pot recicla: peturi, doze, sticle şi orice se poate recicla. Se realizează colaborări cu câteva firme de reciclare şi cu banii primiţi se ridică case, numai anul acesta au fost 4 case ridicate cu banii obţinuţi din reciclare. Cu aceşti bani copiii sunt ţinuţi la şcoală, li se plătesc transportul şi sunt susţinuţi şi din alte puncte de vedere normale pentru creşterea unui copil. Asociaţia obţine lunar aproximativ 10.000 de lei.
De asemenea, sunt organizate acţiuni de ecologizare. Până acum au fost organizate în diverse locaţii din judeţ, la Pesceana, Câineni, inclusiv Râmnicu Vâlcea. Membrii asociaţiei sunt ajutaţi de către locuitori unde se adună şi sortează materiale reciclabile. Apoi, cu banii obţinuţi din acţiunile de ecologizare se revine în aceeaşi zonă şi sunt oferiţi copiilor de acolo în diverse forme: rechizite, dulciuri, cărţi, haine şi multe alte obiecte.
Asociaţia vrea să implementeze un proiect în şcoli. Este asemănător acţiunilor de ecologizare pe care asociaţia le-a organizat. Acesta presupune ca şcoala să recicleze şi cu banii obţinuţi din această acţiune să ajute un copil sau mai mulţi din localitatea respectivă.
Recent, asociaţia a realizat un proiect denumit „Fii tu Moş Nicolae”, prin care oricine se putea oferi să aducă o pereche de ghete, o pereche de ciorapi, o carte, dulciuri sau o jucărie pentru copii. Oamenii care au participat şi au ajutat copiii prin acest proiect, au deveni la rândul lor câte un Moş Nicolae. Peste 400 de oameni au ajutat aproximativ 800 de copii.