Moş Crăciun va ajunge şi la copiii din Şuşani
Moș Crăciun și-a umplut sacul cu peste 350vde cadouri pentru toți copiii din comuna Şuşani.
Sărbătorile de iarnă reprezintă, fără dar și poate, cel mai așteptat moment de toți copiii, şi asta pentru că în primul rând este vacanţă şi copiii uită pentru o perioadă scurtă de timp de şcoala online, își lasă de-o parte tableta sau telefonul, dar şi pentru că este perioada în care vor primi cadourile lui Moș Crăciun. Primarul Daniel Tudor s-a pregătit la rândul lui să îndeplinească rolul de mesager al Moșului, mai ales că acest lucru este tradiție în localitate:
„Toţi copiii din localitatea noastră vor primi cadouri, chiar dacă anul acesta nu vor putea să se așeze în poala lui Moș Crăciun. Bucuria sărbătorilor de iarnă vine, în primul rând, din bucuria pe care o putem face și o putem transmite copiilor noştri. Aceasta este adevărata bucurie, doar atunci simt cu adevărat magia acestei sărbători. Chiar dacă este pandemie, trăim vremurile acestea destul de grele şi avem parte de un Crăciun atipic, am încercat să fac tot posibilul ca locuitorii comunei să simtă cumva apropierea sărbătorilor de iarnă. Sfânta Sărbătoare a Crăciunului este perioada anului cea mai îndrăgită de copii. Astfel, am decorat întreaga comună cu luminițe de Crăciun, iar micuţii vor primi darurile mult dorite. Eu şi viceprimarul Gheorghe Constantinescu vom fi moşi şi, împreună cu directorul şcolii, am stabilit modalitatea de a dărui celor mici cadourile, ținând cont de restricțiile acestei perioade”, a precizat primarul localităţii Şuşani, Daniel Tudor.
La Şuşani, oamenii locului sărbătoresc Crăciunul cu sfinţenie şi merg cu Pluguşorul din casă în casă. În ajunul Anului Nou copiii se duc cu Sorcova şi Steaua, iar pe cei mici îi dau de grindă şi se celebrează botezul Domnului Iisus de Bobotează. Primăvara locuitorii se bucură de Dragobete şi îşi exprimă sentimentul de iubire de Mărţişor. De „Sâmbăta Morţilor” întotdeauna îşi comemorează înaintaşii, pun crengi înverzite de fag la stâlpii porţilor de Sfântul Gheorghe, ţin toate posturile şi sărbătoresc cu sfinţenie Paștele, păstrează ritualul Paparudelor, în general se păstrează toate tradiţiile neamului românesc, coagulate ca într-o „ladă de zestre” a spiritualităţii acestor meleaguri, aşezate pe cursul mijlociu al Văii Beica.
Copiii din Șușani au acces la școala online
Pentru a le asigura copiilor infrastructura educațională privind accesibilitatea desfăşurării cursurilor online, primarul Daniel Tudor ne informează că administraţia locală a depus proiectul în vederea achiziționării întregului pachet IT pentru desfăşurarea cursurilor online: „Proiectul este depus, însă, în acest sens, nu avem nici un răspuns. Proiectul cuprinde 25 de laptopuri necesare pentru cadrele didactice care predau în localitate, 196 de tablete, 14 table interactive şi 14 videoproiectoare. De la Ministerul Învăţământului am primit 11 camere web şi 25 de tablete pe care directorul şcolii l-a împărţit după anumite criterii. Sperăm să trecem cât mai repede de această perioadă atipică iar copiii să meargă la şcoală fiindcă asta îşi doresc, iar noi să ne reluăm activităţile, fiindcă situaţia aceasta în care este o lume întreagă poate că nimeni nu și-ar fi imaginat-o vreodată”, afirmă Daniel Tudor, primarul localităţii Şuşani.
La Şuşani, numărul copiilor este în creştere
Daniel Tudor: „Cei întorşi în sat îndrăznesc să însuflețească casele care le cunosc copilăria şi tinerețea”.
Pe lângă tinerii care, de la o vreme nu au mai plecat în lume, întemeindu-şi familii în sat, sunt în construcţie și peste 30 de locuinţe noi, iar alte aproximativ 40 de case au fost renovate: „Mai mult, în localitate s-a întors mulți dintre cei care erau plecaţi în lume de ani buni. Pe lângă aceştia sunt şi dintre cei care şi-au cumpărat terenuri, dar nu au domiciliul stabil în Şuşani, iar localnicii care sunt plecaţi şi muncesc în străinătate, cu banii câştigaţi îşi renovează sau îşi ridică noi locuinţe. Tot mai des vedem în jur cum oamenii plecaţi de mai mulți ani se întorc în sat, îndrăznesc să însuflețească casele care le cunosc copilăria şi tinerețea. Este minunat, fiindcă în ultima perioadă numărul copiilor este în creştere la Şuşani , punctează primarul Daniel Tudor.
Reabilitarea şcolilor se apropie de final
Lucrările privind modernizare şcolilor din satele Ușurei şi Rîmești sunt în procent de 95% finalizate. Urmează să intre într-un amplu proiect de reabilitare şi modelizare inclusiv şcoala din satul Stoiculești: „Pentru şcoala din satul Stoiculești este desemnat constructorul, nu s-a putut da starul lucrărilor fiindcă în incinta şcolii s-a organizat secţia de votare”, ne-a informat primarul localităţii Şuşani, Daniel Tudor. Cu bani de la Ministerul Dezvoltării se va moderniza inclusiv dispensarul şi se lucrează la construcţia ultimului pod din cele 6 pentru care există finanţare.
Daniel Tudor: „Personale cu dizabilităţi nu ar trebui să fie afectate din cauza barierelor atitudinale create de instituţiile statului”
Daniel Tudor spune că personale cu dizabilități din localitate şi-au primit indemnizaţia lunară anul acesta, iar primăria încheie anul fără datorii. Consideră însă că statul ar trebui să asigure indemnizațiile lunare și salariile asistenților personali în procent de 100% şi să fie luate aceste cheltuieli de pe umerii autorităților locale, asta fiindcă, din lipsă de fonduri, plăţile se fac, de multe ori, cu întârziere.
La nivel central se ştie situaţia, dar nu s-a modificat nimic în modalitatea de finanțare, chiar dacă, în cursul anului, primarii au făcut toate diligențele necesare în așteptarea resurselor financiare pentru plățile aferente:
„Personale cu dizabilităţi nu ar trebui să fie afectate din cauza barierelor atitudinale create de instituţiile statului. Aceste persoane sunt succesibile, depind de suport în viaţa lor de zi cu zi în privința accesării mijloacelor de subzistenţă şi a sprijinului financiar. Statul trebuie să aloce banii la timp,altfel există posibilitatea ca aceste persoane să ajungă în imposibilitatea de a supravieţui”, spune Daniel Tudor, primarul localităţii Şuşani.
Noul primar din Şuşani, în administraţie de două luni, după o experienţă în propria afacere
Daniel Tudor şi-a propus să transforme comuna natală într-un punct de reper pe harta de sud a judeţului, şi va reuşi datorită experienței sale în mediul privat şi pregătirii profesionale adecvate. Tânărul primar al localităţii Şuşani are în plan identificarea de terenuri în vederea concesionării către tinerii căsătoriţi pentru construcţia de locuinţe. Stimularea tinerelor familii sau premii pentru nou născuţi, crearea unui Centru de permanenţă dotat cu ambulanţă pentru urgenţe medicale ale comunităţii, dar şi înfiinţarea unui complex de agrement cu piscină, terenuri de sport cu gazon sintetic, parc şi locuri de joacă sunt doar câteva dintre proiectele noului primar.
„Aşteptăm programele de finanţare, fiindcă avem în plan proiecte ambiţioase, care vor dezvolta atât infrastructura educaţională, dar vom merge și pe atragerea de fonduri pentru proiecte pe partea socială. Ne-am propus să identificăm fondurile necesare inclusiv pentru construirea unui cămin de bătrâni în parteneriat cu un investitor, aceasta fiind cea mai bună formă de administrare. În acest sens suntem în discuţii cu un investitor din Germania, fiu al satului nostru, care este de acord să construiască un astfel de centru la noi în comună”, a precizat primarul comunei Şuşani, Daniel Tudor.
Pe lângă acestea introducerea sistemului de gaze naturale şi a reţelelor de canalizare, dar şi modernizarea căminului cultural sunt proiecte depuse în vederea finanţării. Daniel Tudor nu are trecut în politică, dar are pregătire și experienţă relevantă ca manager pentru a conduce o unitate administrativ-teritorială cu succes. Consideră că este esenţial parteneriatul dintre administraţie şi cetăţeni, iar problematica educării copiilor, a învăţământului, a tinerei generaţii, reprezintă o îndatorire fundamentală a întregii societăţi.
O pagină