Colectarea selectivă a gunoiului s-a dovedit de succes în comuna Creţeni

Constantin Catrina: „”Am dovedit că și la noi SE POATE”

În comuna Creţeni a fost demarată o acţiune de colectare selectivă a deşeurilor după metoda „door to door“, de la uşă la uşă, care s-a dovedit un real succes. Mai exact, la poarta fiecărei gospodării, în ziua  de colectare a deşeurilor menajere stabilită de primarul Constantin Catrina, cetăţenii pun sacii cu gunoaiele selectate pentru fiecare sortiment. Primarul Constantin Catrina  le mulţumeşte cetăţenilor şi face apel la locuitori să ia în serios acest aspect exprimându-si convingerea că fiecare cetățean a înțeles importanța pe care o are reciclarea diverselor materiale pentru mediul înconjurător.

„”Mulțumesc tuturor locuitorilor comunei noastre care au înțeles că un pas important pentru civilizație îl reprezintă colectarea selectivă a gunoiului! Am constatat, personal, că aproape toată lumea a scos la porți numai gunoi reciclabil, depozitat frumos în saci, fără a fi amestecat cu gunoi menajer. Sunt convins că în luna februarie va fi și mai bine. Am strâns în circa 4 ore, 800 de kg de deșeuri reciclabile care reprezintă circa 16000 de peturi de plastic de 2 litri.(20 de peturi cântăresc 1 kg). Eu am avut încredere în acțiunea noastră, dar se pare că statul și firmele specializate nu sunt pregătite și nu fac eforturi suficiente în acest sens. Astfel, deși eu am solicitat 2 mașini, firma care colectează deșeurile reciclabile în comuna noastră a trimis o singură mașină. Probabil că din experiența lor în toate comunele din județ nu se strânge o cantitate de deșeuri reciclabile, așa cum am făcut noi, care să fi impus trimiterea a două mașini. Obiectivul meu este ca data viitoare, în ultima joi a lunii februarie, să colectăm circa 2 tone de deșeuri reciclabile. Asta înseamnă un mediu mai curat și o factură lunară cu 1400 lei mai mică la plata gunoiului.( mai puțin cu 16800 lei pe an).

Mulțumesc de asemenea și domnilor Mâțoc Gabriel și Burlan Romulus care s-au oferit voluntari în această acțiune și au parcurs pe jos circa 7 km pentru a aduna saci cu deșeuri reciclabile! Am dovedit că și la noi SE POATE așa cum se întâmplă în comunitățile din țările vestice, iar dacă ne dorim cu adevărat îndeplinirea unui obiectiv acesta se realizează.”Convinge-ți prietenii să recicleze! Reciclatul nu este un efort prea mare, însă efectele lui sunt imense. Începe să reciclezi de azi!” Vă mulțumesc!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *