Primarul comunei Costeşti a decis să ia măsuri dure față de cei care aruncă gunoi pe domeniul public

Primarul spune că s-a săturat de atitudinea cetățenilor care sunt obişnuiţi să arunce gunoiul la întâmplare, ambalaje sau saci întregi de resturi de materiale de construcții în mijlocul naturii. Afirmă că şi-ar dori ca cetăţenii care recurg la astfel de gesturi să conştientizeze faptul că o localitate curată reprezintă cartea de vizită a comunităţii. A recurs la toate metodele de bună-credinţă, dar s-a demonstrat că nici o metodă civilizată nu funcţionează. S-a săturat să strângă saci de gunoi de pe marginea râurilor, de sub poduri sau din staţiile de autobuz. Comuna nu este rampă de gunoi, așa că administraţia locală va recurge la amenzi pentru cei care aruncă gunoi pe domeniul public, iar cei care nu îşi curăţă şanţurile din dreptul gospodăriei vor avea de plătit impozitele majorate. De asemenea, vor fi montate camere de supraveghere în zonele unde se aruncă gunoiul pentru a-i prinde pe cei care aruncă gunoiul:

„Voi lua măsuri dure față de cei care aruncă gunoi pe domeniul public. Poate aşa celor care nu le pasă de natură, le pasă de bugetul familiei. Am lucrat foarte mult cu oamenii la partea de obligaţii pe care le au, şi anume la curăţenia localităţii. Gunoiul strică estetica gospodăriilor, iar curăţirea şanţurilor sau a pomilor din dreptul proprietăţii ar trebui să se facă periodic. Din păcate, cetăţenii consideră că au numai drepturi. Indiferent de simpatiile politice pe care le are cetăţeanul sunt foarte hotărât să îi fac să înţeleagă faptul că fără o estetică a localităţii nu putem face nimic. Trebuie să fie curat în faţa casei, nu trebuie să arunce gunoaiele la întâmplare, pe oriunde. Avem contract cu o firmă de salubrizare, colectarea gunoiului se face selectiv dar, cu toate acestea, găsim gunoaie peste tot. Încă nu s-a înţeles că trebuie să facem ce trebuie, că fiecare dintre noi avem şi obligaţii, nu numai drepturi. Asta aş vrea să înţeleagă oamenii. Eu voi lupta să îi conving pe oameni să facem curăţenie, și este destul de supărător când mergem pe drumul naţional şi adunăm câte 20 de saci de gunoi, iar staţiile de autobuz sunt pline de hârtii, pungi şi sticle de suc aruncate”, a precizat primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu.

Amenzi uriaşe

Dacă nu va putea civiliza localnicii cu vorba bună, amenzile vor fi usturătoare pentru cei care aruncă gunoiul la întâmplare. Primarul Toma Peştereanu spune că, deși Primăria face curățenie periodic, oamenii sunt dezinteresați și aruncă în continuare gunoiul pe unde nimeresc. „Noi nu suntem puşi la primărie să facem curat sau poliţie, sau să strângem coşul cu gunoi pe care cineva l-a aruncat intenţionat. Prin urmare fiecare cetăţean trebuie să înţeleagă că aspectul din faţa gospodăriei lui este cartea de vizită a localităţii, deci o obligaţie. Oamenii trebuie să înceteze cu lozinca „ vine primarul şi face”, fiindcă primarul nu are oameni, şi nimeni nu o să mă vadă pe mine că voi curăţa şanţul cuiva. Dacă le facem curat, acţiunea se va face pe bani, le vom face devize pe care le ataşăm la impozite și trebuie să le achite. Este lege, există în acest sens o ordonanţă care spune că pentru persoana care nu îşi face curăţenie în faţa gospodăriei primăria are dreptul să îi întocmească un deviz care va fi ataşat la impozit. O localitate trebuie să fie în primul rând curată, şi asta înseamnă ca toată lumea să fie responsabilă, fiindcă s-a ajuns să se arunce saci de gunoi peste tot. Nu ştiu de ce se face acest lucru, fiindcă există contract de ridicare a gunoiului selectiv, și avem posibilitatea de a gestiona gunoiul civilizat. Din păcate oamenii nu înţeleg, de sub poduri strângem saci de gunoi periodic, deși la doar câţiva metri depărtare sunt montate tomberoane în multe zone din localitate. Avem în plan montarea camerelor de luat supraveghere în toate aceste locuri. Oamenii trebuie să se gândească faptul că trăiesc într-un loc binecuvântat, şi numai locuitorii acestei comune pot să-l păstreze aşa cum l-am primit de la Dumnezeu”, a precizat primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu.

Pentru o localitate curată primarul a anunţat că va lupta cu toate armele împotriva celor care abandonează gunoiul la întâmplare. Prin urmare, pentru buna gospodărire a localităţii, cei care nu respectă regulamentul riscă amenzi usturătoare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *