Proiecte la început de an, la Berislăveşti

În privința turismului monahal se investește în restaurarea Mănăstirii Berislăvești.

La Berislăveşti sunt pe ultima sută de metri proiectele pentru construirea grădiniţei cu program prelungit şi ridicarea podului din Valea Ţigăniei, cu bani alocaţi din fondul de rezervă bugetară şi din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, în valoare de 400 de mii de lei: „Reconstrucția podului era necesară deoarece cel vechi era deteriorat din cauza alunecărilor de teren”, spune primarul. În ceea ce priveşte turismul monahal, Mănăstirea Berislăveşti se află în restaurare, iar în viitor şi Schitul Scăuieni va intra în reparaţii: „S-au refăcut podurile pe Valea Mamului, și tot în această perioadă lucrăm şi la podul din Valea Ţigăniei, cu bani alocaţi pentru situaţii de urgenţă. Proiectul pentru construirea podului se va finaliza în această perioadă. În plan avem şi amenajarea unei baze sportive în localitate. A durat ceva vreme deoarece ne-am lovit de faptul că terenul respectiv era în extravilan, dar am lucrat la PUG, iar terenul este acum intravilan. Prin urmare, anul acesta vom depune proiectul în vederea construirii unui teren de fotbal cu vestiare, tribune, nocturnă şi ulterior avem în plan înfiinţarea unei echipe de fotbal. Suntem nevoiţi să facem acest lucru fiindcă sunt cereri din partea tinerilor. Înainte de pandemie, în fiecare seară, pe terenul sintetic din localitate tinerii se întâlneau la o partidă de fotbal pentru a face mişcare, dar şi pentru a socializa. Un alt proiect la care se lucrează este restaurarea Mănăstirii Berislăveşti, unde meritul este al părintelui Efrem Gavril, starețul mănăstirii, un om perseverent şi respectat. Aici se desfășoară ample lucrări de reconstrucție și consolidare a așezământului. Ne bucurăm că localitatea este un punct turistic al judeţului, fiindcă avem obiective importante de vizitat. O dată cu dezvoltarea localităţii se dezvoltă şi turismul, fiindcă turiştii aflaţi în staţiunea Călimăneşti pot să vină şi la Berislăveşti să viziteze Mănăstirea Berislăveşti sau Schitul Scăuieni, unde intenţionez să punem umărul la reabilitarea schitului”, mai spune primarul comunei Berislăvești.  

Comuna Berislăveşti deţine un veritabil potenţial turistic

Parte a Depresiunii Loviştea, aşezată la poalele Masivului Cozia, comuna Berislăveşti are în apropiere şi câteva monumente arhitectonice, cum ar fi Mănăstirea Berislăveşti, construită chiar acolo unde astăzi se găseşte o cruce, pe care localnicii o numesc „Crucea de la cimitirul ţiganilor”, deoarece se spune că ţiganii-robi ai fostei mănăstiri au fost îngropaţi aici. La Berislăveşti se mai poate vizita şi Castrul Roman Rădăcineşti, fostul schit Scăuieni şi Cabana Cozia din masivul Cozia, toate fiind în măsură să stârnească interesul turiştilor pentru această zonă. Drumul către Cabana Cozia este un traseu fermecat, iar spre Perişani se află izvoare cu ape sulfuroase asemănătoare unor izvoare din Călimăneşti-Căciulata.

Alături de bijuteriile ecleziaste ale Călimăneştiului – Cozia, Turnu, Ostrov sau Stânişoara, iată că Bersilăveştiul revine ce a fost odată, și asta pentru că o parte dintre turiştii aflaţi în zonă mergeau să viziteze mănăstirile, alţii urcau sus, la releul Cozia, în fiecare duminica parcă era nuntă. După ce se va reabilita  infrastructura rutieră cu siguranţă se vor relua sărbătorile în zonă ca în duminicile de odinioară, fiindcă localitatea are legende, istorie și peisaje pitorești, desprinse parcă din tablourile marilor pictori. Atunci pensiunile vor lua amploare, iar turiştii vor veni şi la Berislăveşti aşa cum vin acum la Călimăneşti.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *