Lucrările proiectului de apă şi canalizare al judeţului vor începe în primăvara anului viitor

Robert Schell: „Eu fac promisiunea, şi mi-o asum, că tronsoanele scoase din acest master plan vor fi finanţate cu bani de la Guvern, iar proiectul se va demara inclusiv cu aceste localităţi”.

Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea, primarul oraşului Brezoi, Robert Schell, a anunţat că proiectul de apă şi canalizare al judeţului, ajuns la forma finală va fi depus la Ministerul Fondurilor Europene. Astfel, la finele acestei toamne vor începe procedurile de licitaţie, iar din primăvara anului viitor lucrările vor fi în desfăşurare în toate localităţile. Inclusiv tronsoanele excluse din proiect vot putea beneficia de finanţare. Reamintim faptul că în lista proiectului, în valoare de 170 de milioane de euro, privind înfiinţarea reţelei de apă şi apă uzată din judeţ au mai rămas 36 de localităţi, restul fiind eliminate din cauza condiţiilor impuse în programul de finanţare.

„S-a finalizat refacerea calculelor, iar săptămâna viitoare se depune documentaţia finală integral la Ministerul Fondurilor Europene. Am depus documentele la Consiliul Judeţean pentru certificatul de urbanism. Avizele de la Agenţia de Mediu şi de la Apele Rămâne sunt depuse, trebuie sa le primim în cel mai scurt timp. Toate documentele sunt în ordine, acum nu mai avem nici o piedică. Depunem documentaţia în vederea evaluării, iar la Ministerul Fondurilor Europene va fi preluată în regim de urgenţă, împreună cu proiectul judeţului Sibiu de apă şi canalizare, şi sperăm ca cele două contracte să fie semnate luna aceasta. Chiar dacă nu semnăm contactul, noi avem o clauză suspensivă care ne permite scoaterea la licitaţie a lucrărilor până la încheierea contactului dar, după ce se va face evaluarea şi vor spune reprezentanţii JASPERS România că nu avem nici un fel de probleme la nivelul studiilor de fezabilitate”, a precizat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea, primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Soluţii pentru localităţile excluse iniţial

Primarul oraşului Brezoi, Robert Schell, a declarat că s-au găsit soluţii şi pentru localităţile excluse din programul de apă şi canalizare al judeţului privind reintegrarea în aplicaţia de finanţare sau, după caz, se va face o aplicaţie de finanţare separată. „Eu fac promisiunea, şi mi-o asum, că tronsoanele scoase din acest masterplan vor fi finanţate cu bani de la Guvern, iar proiectul se va demara inclusiv cu aceste localităţi. După ce a ieşit din acest master plan localitatea Măldăreşti, în primăvara acestui an, ceea ce a făcut să pună în pericol proiectul, am reuşit să preluăm la Apavil terenul din localitate care era destinat pentru construirea staţiei de epurare, aşa cum era prevăzut în documentaţia iniţială. S-au făcut documentele de predare a terenului către Apavilul, pentru montarea staţiei. Sper în continuare, fiindcă, la nivel naţional sunt 600 de localităţi care nu au fost eligibile în aceste proiecte de apă şi canalizare prin POIM, şi care au fost scoase aşa cum s-a întâmplat şi la noi în judeţ. Prin urmare, aceste 600 de localităţi trebuie să fie prioritare pentru finanţările Programului Naţional de Dezvoltare Locală viitor, care se zvoneşte că va fi lansat în luna ianuarie. Ar trebui ca nici o localitate să nu mai primească alte fonduri pentru apă şi canalizare decât cele care sunt neeligibile, adică localităţile foarte mici”, a punctat primarul oraşului Brezoi, Robert Schell, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea.

Investiţie de 170 de milioane de euro

Reamintim faptul că ghidul de finanţare a suferit între timp numeroase modificări, în detrimentul câtorva localităţi cu un număr mai mic de locuitori. Până în prezent acest proiect a avut 7 revizuiri, deci el a fost depus de 7 ori, şi tot de atâtea ori a fost respins, cu menţiuni foarte clare că acele localităţi care au fost scoase vor primi finanţare din bani guvernamentali, iar lucrările vor demara simultan cu proiectul european.

„Am discutat la nivel de minister cu ministrul fondurilor europene şi cu ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, pentru a găsi soluţii în viitor prin PNDL, pentru ca localităţile care au fost scoase definitiv din ADI Apa în prima etapă să beneficieze prioritar de programe privind înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare, pentru a ajunge la acelaşi nivel cu celelalte comune. Nu am abandonat acele localităţi care au fost scoase iniţial. Credem că, undeva la finele acestei toamne vor începe şi procedurile de licitaţie. Strategia o va stabili Apavil, fiindcă ei sunt cei care implementează proiectul. Aşa că, începând din primăvara viitoare, cu siguranţă lucrările vor fi în desfăşurare în toate localităţile. Termenul de execuţie va fi finalul anului 2023. Sperăm să avem constructori suficienţi care să participe la cele 40 de licitaţii care vor fi lansate de noi”, a precizat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară APA Vâlcea, primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.

Prin acest proiect se vor asigura condiţiile pentru racordul la serviciile de apă şi canalizare a unui număr de 36 de localităţi, la care se adaugă şi localităţile excluse din acest masterplan al judeţului. Este vorba despre o investiţie estimată în prezent la valoarea de 170 de milioane de euro, depusă în vederea finanţării prin POIM 2014-2020, şi care prevede realizarea a peste 1700 de kilometri de reţea de apă şi apă uzată.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *