Eveniment cultural cu tradiţie: taberele de teatru şi pictură au revenit la Călimăneşti

După un an în care pandemia a anulat numeroase evenimente culturale, timp de zece zile, în perioada 30iulie – 09 august 2021, taberele de teatru şi pictură vor face din oraşul-staţiune capitala culturală a judeţului.
Evenimentul deschide vara aceasta, la Călimăneşti, sezonul manifestărilor culturale menite să promoveze potenţialul cultural al oraşului. În acest an are loc o ediţie specială a celor două tabere care au făcut zona atât de cunoscută pentru artişti şi iubitorii de frumos, inspirată din istoria şi frumuseţea locului, care promite regăsirea şi reconectarea cu iubitorii de teatru, pictură, dans şi poezie, dar şi o serie de activităţi conexe aparte.
Noutatea acestei ediţii este parteneriatul cu Asociaţia Tangent. Reprezentanţii asociaţiei vin cu două concepte artistice noi: site specific şi organizarea unui laborator de creaţie experimentală bazat pe iniţiativa artiştilor din generaţiile tinere şi nu numai, pentru a crea opere specifice locului.
În cadrul acestui eveniment sunt organizate activităţi dedicate copiilor cu care se va încerca realizarea unui spectacol de improvizaţie, care să fie prezentat spre sfârşitul taberei pe scena Teatrului de Vară.
Florinel Constantinescu: „Această pauză ne-a făcut să înţelegem mai bine câtă nevoie avem de cultură”
Primarul Florinel Constantinescu şi actorul Florin Zamfirescu au dat startul mult aşteptatului eveniment sâmbătă, 31 iulie 2021, pe terasa Hotelului Central din Călimăneşti. Ediţia a XII-a a Taberei Naţionale de Teatru „Florin Zamfirescu” şi ediţia a XIV-a a Taberei de Arte Vizuale „Vlaicu Ionescu” au demarat în prezenţa preşedintelui UAP Vâlcea, Gheorghe Dican, a profesorilor coordonatori şi a artiştilor participanţi la tabere, în cadrul căreia cei interesaţi au cunoscut participanţii de anul acesta la cele două manifestări şi au putut admira creaţii artistice realizate în ediţiile anterioare ale taberei de pictură:
„Permiteţi-mi să le spun bun venit participanţilor la aceste două tabere, respectiv pictorilor coordonaţi şi în acest an de Gheorghe Dican, preşedintele UAP Vâlcea şi domnului profesor Florin Zamfirescu care coordonează pentru a douăsprezecea oară tabăra de teatru care îi poartă numele. Vă aşteptăm de doi ani, putem spune, pentru că este prima dată, anul trecut, când această tabără nu a avut loc, din motivele pe care le cunoaştem. Am observat un lucru deosebit, aş spune eu, şi anume faptul că această pauză ne-a făcut să înţelegem mai bine câtă nevoie avem de cultură, în special de acest eveniment. Copiii din Călimăneşti ne întrebau mereu când încep taberele, când vom merge să vizităm atelierele de dezvoltare personală, când vom vedea pictori în cele două parcuri ale oraşului nostru. Iată că a venit acest moment, şi avem curajul de a reîncepe această activitate deosebită, care nu este altceva decât o dezvoltare culturală a localităţii noastre şi o iniţiere în cultura adevărată, în teatru şi în pictură a copiilor din Călimăneşti. Nu întâmplător oraşul nostru este numit oraşul continuităţii, pentru că este un principiu drag nouă să continuăm ceea ce am câştigat şi să venim de fiecare dată cu noi spectacole, noi evenimente care să îmbogăţească zestrea aceasta minunată a oraşului nostru”, a declarat în deschiderea evenimentului primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu.
Florin Zamfirescu: „Actorii trebuie iubiţi, pentru că ei trăiesc din iubirea publicului”
Actorul Florin Zamfirescu, originar din Călimăneşti a revenit în oraşul – staţiune însoţit de studenţii săi, după o absenţă de un an de pe meleagurile natale.
În fiecare an, Tabăra Naţională de Teatru „Florin Zamfirescu”, organizată sub coordonarea actorului şi profesorului Florin Zamfirescu reuneşte studenţi şi masteranzi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică – I.L. Caragiale din Bucureşti.
Proiectul a fost iniţiat în anul 2009 din dorinţa maestrului Florin Zamfirescu de a contribui la dezvoltarea activităţii culturale locale. Ediţia din acest an a Taberei de teatru cuprinde activităţi dedicate publicului, invitându-l să participe la atelierele de dezvoltare personală, atelierele de dans, concursul de dans şi recitare. Iubitorii de muzică, dans şi poezie sunt aşteptaţi astfel să-şi pună în valoare talentul. De asemenea, studenţii la teatru şi actorii masteranzi participanţi la tabără vor urca pe scena Teatrului de Vară din Parcul Central Călimăneşti, evoluând în spectacole de recitare şi vorbire, spectacole de mişcare scenică şi, nu în ultimul rând, spectacole de teatru:
„Noi, fiind actori ne ocupăm aici, acum, cu prezentul. Am făcut ce am putut până la a XII-a ediţie, am implicat-o şi pe fiica mea Ştefana Samfira. Eu am început să predau ştafeta şi, anul acesta, organizator este tânărul Dan Coza. Mi se pare normal, fiindcă am ieşit la pensie, dar aştept cu nerăbdare şi nu mă retrag până nu va fi gata sala Casei de Cultură, care este în şantier. Tinerii sunt spectaculoşi, iar actorii trebuie iubiţi, pentru că ei numai din asta trăiesc: din iubirea publicului. Ei fac tot ce pot ca să placă, uneori nu reuşesc dar, cu toate acestea, ei trebuie iubiţi şi trebuie încurajaţi”, a spus maestrul Florin Zamfirescu, în deschiderea evenimentului.

Taberele de teatru şi pictură reprezintă o bună conjuncţie a artelor scenei cu artele vizuale
La Călimăneşti sunt iubitori de artă şi de frumos cărora le place să se implice, să dea tot ce au mai bun, pentru a oferi urmaşilor aceste exemple minunate.
Printre artiştii pictori prezenţi anul acesta sunt prezenţi şi artişti din Republica Moldova, o dovadă că nu există graniţe abstracte până la urmă, nu numai între oameni, dar nici între artişti, fiindcă la Călimăneşti sunt prezenţi artişti renumiţi din toate provinciile ţării care, ca de fiecare dată, au prilejul să descopere farmecul şi energia acestor locuri, dar şi bucuria de a crea.
Călimăneştiul este un oraş cu trei localităţi pe stânga, trei pe dreapta, un echilibru total, pe care l-au îmbrăţişat şi oamenii din Călimăneşti, iubitori ai istoriei locului, dar şi iubitori de frumos, adică de artă. Pentru artiştii vizuali întâlnirea cu peisajele din zonă este o sursă de inspiraţie. Chiar şi artiştii care se exprimă în modul abstract tot se lăsă puţin influenţaţi de peisajul de la Călimăneşti şi lasă ceva în lucrările pe care le dăruiesc apoi din amprenta locului, combinată cu amprenta personală.
Picturile rămân în patrimoniul cultural al oraşului Călimăneşti
Tabăra de Arte Vizuale „Vlaicu Ionescu”, eveniment iniţiat în anul 2007, a devenit o tradiţie şi o emblemă pentru activitatea cultural-artistică a oraşului. În cadrul acesteia se organizează ateliere de creaţie în domeniul artelor vizuale, expoziţii personale şi de grup, cu lucrările artiştilor participanţi. Proiectul încurajează dialogul intercultural, mobilitatea artiştilor, contribuind la dezvoltarea creativităţii şi stimularea interesului pentru artă. Tabăra de anul acesta reuneşte, sub coordonarea lui Gheorghe Dican – preşedinte U.A.P., filiala Vâlcea, 11 personalităţi artistice din România, ale căror creaţii artistice, realizate pe parcursul taberei, vor putea fi admirate în cadrul expoziţiei finale. Până în prezent, aproximativ 300 de tablouri au fost lăsate în patrimoniul cultural al oraşului Călimăneşti, urmând ca acestea să fie expuse într-o expoziţie de pictură care va fi amenajată în Casa de Cultura „Florin Zamfirescu”, după finalizarea lucrărilor de modernizare.
Toate activităţile sunt realizate de Asociaţia Tangent, în parteneriat cu Primăria Oraşului Călimăneşti şi UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Aceste activităţi sunt dedicate studenţilor la teatru, iar participarea comunităţii locale la cele două reprezentaţii ale performanţelor culturale, precum şi la repetiţii este gratuită.
La eveniment au fost prezenţi criticul de artă Luiza Barcan, prefectul judeţului Vâlcea, Sebastian Fârtat, vicepreşedinte Consiliului Judeţean, Florian Marin, preşedintelui UAP Vâlcea, Gheorghe Dican, profesorii coordonatori şi artiştii participanţi.