Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca: „Cetăţeanul din Bălceşti vrea să aibă aceleaşi condiţii şi facilităţi precum cel din mijlocului oraşului Râmnicu Vâlcea”
În acord cu dezvoltarea oraşului, primarul Constantin Aleca şi-a conturat cu prioritate obiectivul extinderii reţelei de utilităţi, precizând că este optimist în privinţa acoperirii zonelor importante ale urbei cu reţeaua de gaz metan, având în vedere că, actualmente, aproximativ 260 de gospodării au branşamente la gaz.
Această extindere a reţelei de gaz este cu atât mai demnă de luat în seamă cu cât oraşul este conectat la sistemul de gaz, iar anul trecut administraţia locală a alocat fonduri din bugetul local privind extinderea reţelei de gaze pentru două străzi pe o lungime de aproximativ 500 de metri.
Primarul spune că locuitorii oraşului Bălceşti vor aceleaşi condiţii şi facilităţi precum cei din mijlocului oraşului Râmnicu Vâlcea. În acest sens are ca obiectiv accesarea fondurilor pentru a aduce, în fiecare zonă componentă a urbei, toate utilităţile de care au nevoie oamenii.
„Din ce în ce mai mulţi locuitori vor să de racordeze la reţeaua de gaz, împinşi de costurile ridicate ale materialului lemnos. Este normal să vrea să aibă aceleaşi condiţii şi facilităţi precum cei din mijlocul oraşului Râmnicu Vâlcea. În acest sens noi facem proiecte, facem paşi importanţi: suntem printre primele cele 223 de UAT-uri de la nivel naţional care au depus proiecte la Ministerul Energiei, la Bucureşti. Proiectul cuprinde extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale pe o lungime de 51 de kilometri. Din ceea ce ştim nu s-a evaluat nici un proiect, deşi sunt dosarele acolo, aşa cum le-am depus. Proiectul de extindere a sistemului de gaze este primordial pentru localitate, şi destul de costisitor. Noi avem o experienţă de anul trecut, când am alocat fonduri din bugetul local pentru extinderea reţelei de gaz pentru două străzi, pe o lungime de aproximativ 500 de metri şi ne-a costat 300 de mii de lei. Prin urmare, dacă facem socoteala, pentru cei 51 de kilometri pe care i-am prins în proiect este imposibil să executăm noi un astfel de proiect, şi nici nu avem curajul să facem un astfel de împrumut. Este prea mare riscul. În prezent, oraşul beneficiază de o reţea de gaze naturale pe o lungime de 6 kilometri, aproximativ 260 de familii sunt branşate la reţea. Este o cerinţă foarte mare din partea comunităţii, şi asta fiindcă lemnele de foc sunt foarte scumpe şi, pentru cei în vârstă este foarte greu de cărat şi spart lemne de foc. Ni s-a promis că vor fi finanţare şi aceste proiecte, vor intra în vederea analizării”, a precizat primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca.
Oraşul are nevoie de apă şi canalizare
Constantin Aleca: „În acest mandat, toate aceste proiecte se vor putea realiza, pentru că nu vom mai fi sancţionaţi politic când vine vorba despre finanţarea proiectelor”
În oraşul Bălceşti este nevoie de apă şi canalizare în majoritatea satelor. În mandatul trecut primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca, a depus un portofoliu de proiecte la Ministerul Dezvoltării care a cuprins apă, canalizare, asfaltarea drumurilor, construirea unei pieţe agroalimentare, modernizarea iluminatului stradal şi construirea unor podurilor extrem de importante în zonele aglomerate ale oraşului.
Însă, în defavoarea dezvoltării oraşului, la data respectivă s-a alocat pentru oraşul Bălceşti prin PNDL-2 finanţare doar pentru construirea unui pod şi a unei punţi pietonale, ambele proiecte având valoarea de 1200 mii de lei.
Primarul Constantin Aleca este însă optimist, afirmând că toate aceste proiecte se vor putea realiza, şi asta fiindcă oraşul nu va mai fi sancţionat politic atunci când vine vorba despre finanţarea proiectelor.
„În oraşul Bălceşti există o reţea de apă pe o lungime de 36 de kilometri, iar canalizarea acoperă şi ea o lungime de 25 de kilometri, dar este insuficientă. Sunt sate care nu au apă în puţuri, cum este satul Poieni, Vasilaţi, Chirculeşti, Palei sau Preoţeşti. În mandatul trecut am depus proiecte prin PNDL-2 pentru finanţarea lucrărilor de extindere a reţelei de apă şi canalizare, asfaltări de drumuri, construirea unei pieţe, iluminat stradal, poduri, dar din păcate ne-a fost acceptat la finanţare doar un pod şi o punte pietonală. În acest mandat toate aceste proiecte se vor putea realiza, şi asta fiindcă nu vom mai fi sancţionaţi politic când vine vorba despre finanţarea proiectelor. În oraşul Bălceşti ar fi necesari 21 de kilometri de reţea de apă, iar canalizare pe aproximativ 30 de kilometri, şi acoperim aproximativ toate satele. Oraşul Bălceşti este una dintre localităţile excluse din master planul judeţului.
Un alt mare dezavantaj a fost faptul că noi nu am găsit când am preluat conducerea acestei primării nici un proiect pentru a avea continuitate în dezvoltarea acestei aşezări. Când am preluat această primărie a trebuit să facem cărţi funciare, să intabulăm toate drumurile şi clădirile publice. Am avut mult de lucru, trei ani în mare parte asta am făcut, cu toţii am muncit, iar acest lucru se va vedea în următoarea perioadă”, a precizat primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca.
Cu bani europeni atraşi, la Bălceşti se află în plină desfăşurare un amplu proiect integrat
Proiectul este axat pe partea educaţională, cultural-recreativă şi pentru modernizarea infrastructurii rutiere.Accesarea fondurilor europene reprezintă o nişă importantă de dezvoltare a oraşului, pe care primarul Constantin Aleca nu a ratat-o. Proiectul ajunge până la 5 milioane de euro şi este o investiţie amplă, care va schimba radical imaginea oraşului. Se vor moderniza prin asfaltare drumurile de interes local, podeţele şi şanţurile pe o lungime de 12 kilometri şi se va face amenajarea pe o lungime de 2,7 kilometri a trotuarelor în oraş. În proiect intră şi modernizarea, reabilitarea şi dotarea a două şcoli, unde fiecare sală de clasă va beneficia de table interactive, proiectoare 3D cu ecran de proiectare, mobilier nou, centrală termică, uşi şi pardoseală noi. Se vor amenaja terenuri sintetice, iar sala de sport existentă va fi modernizată şi dotată, şi se va face o extindere pentru vestiare. În cadrul proiectului se va amenaja inclusiv un parc dotat cu mobilier urban, pergole, alei, trotuare, sistem de irigaţii, sistem WiFi şi internet gratuit pentru cei din zonă. La şcoala din satul Otetelişu se va construi şi o sală de festivităţi.