Constantin Cîrstina, primarul care are grijă de bătrâni şi de copiii nevoiaşi

Constantin Cîrstina: „Sunt supărat, fiindcă statul nu sprijină astfel de proiecte pe partea socială, pentru bătrânii singuri şi bolnavi şi copii din familiile defavorizate

În localitatea Orleşti sunt pe ultima sută de metri lucrările de construire a unui centru de zi pentru bătrâni. Proiectul se realizează cu bani europeni atraşi, în valoare de 700 de mii de euro, căminul având o capacitate de 60 de locuri. Primarul ne informează că, aici, cei în vârstă vor servi o masă caldă, vor socializa, iar celor care solicită li se va acorda asistenţă medicală, consiliere, fizioterapie şi kinetoterapie, precum şi organizarea activităţilor de petrecere a timpului liber în mod util şi plăcut:

„Mai avem de montat centralele termice şi de amenajat curtea interioară. Mi-am asumat acest proiect şi îl vom administra. Subliniez acest fapt fiindcă statul nu sprijină astfel de proiecte. În localitate funcţionează şi un centru de zi pentru copii şi, cu acest centru de zi pentru bătrâni, ambele sunt activităţi creionate de zece ani, pentru că eram convins că, după ce finalizez de introdus în localitate utilităţile, de modernizat şcolile, de reyolvat problema reţelelor de apă canalizare, drumuri asfaltate şi tot ce trebuie făcut într-o localitate mă voi axa pe partea socială, aceasta fiind primordială pentru mine acum. Cu toate acestea sunt supărat, fiindcă statul nu sprijină astfel de proiecte pe partea socială, pentru bătrânii singuri şi bolnavi şi copii din familiile defavorizate. Mi-e drag de această localitate, îmi sunt dragi cetăţenii şi nu mă văd făcând altceva decât sa îi ajut, să fiu cu ei şi în preajma lor. Eu lucrez acum mai mult la atragerea fondurilor pentru proiecte pe partea socială. Am gândit proiectul în aşa fel încât să ofer sprijin celor care sunt singuri şi nu vor să plece din casa lor la un cămin de bătrâni pentru îngrijire. Este foarte greu de administrat, dar avem toate calculele făcute, fiindcă localitatea beneficiază de toate utilităţile, deci putem să ne axăm şi pe aceste investiţii. O dată cu acest proiect se vor crea 7 locuri de muncă, şi mai avem nevoie de medici, fizioterapeuţi şi asistenţi medicali în colaborare. Experienţa construirii căminului de bătrâni de la Scundu mi-a demonstrat că, în următorii ani, situaţia este şi mai grea pentru seniorii noştri”, a punctat primarul localităţii Orleşti, Constantin Cîrstina.

Tot pe partea socială, o veche grădiniţă din localitate s-a transformat în a doua casă pentru copiii din localitate. Aici copiii servesc o masă caldă în fiecare zi, au parte de atenţie din partea cadrelor didactice şi de îndrumare în rezolvarea temelor, dar şi de socializare până la ora 16.00.

Centrul de îngrijire de zi pentru copiii din familiile defavorizate, susţinut în totalitate de primărie are rezultate extraordinare. Este un serviciu a cărui misiune este de a preveni abandonul şcolar prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de educaţie, recreere, de dezvoltare a deprinderilor, orientare şcolară şi profesională pentru copii, dar şi un sprijin real pentru familiile care nu au posibilitatea de a le asigura copiilor acest minim necesar.

Proiectul este o mană cerească pentru copiii din Orleşti, într-o ţară care tocmai a fost clasată de Uniunea Europeană pe locul al doilea în topul european al sărăciei, unde avem în continuare peste 150 de mii de copii care nu au acces zilnic la mâncare sau se culcă seara flămânzi. Cu toate acestea, statul dă neputincios din umeri, sau se preface că nu-i vede. Într-un stat sănătos, administraţia publică naţională ar trebui să preia în totalitate problemele sociale, pentru că primăriile nu au suficiente fonduri şi nici logistica necesară pentru a rezolva toate problemele de acest fel.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *