La Şuşani se pregătesc proiecte importante, care urmează să fie depuse prin noul program naţional de investiţii

Programul naţional de investiţii Anghel Saligny reprezintă o oportunitate pentru administraţiile locale, privind dezvoltarea infrastructurii.

Primarul localităţii Şuşani, Daniel Tudor are deja pregătite proiecte în vederea accesării acestor fonduri guvernamentale.

Va depune un portofoliu de proiecte care vizează asfaltarea străzilor din comună, extinderea şi reabilitarea întregului sistem de apă, dar şi branşarea localităţii la reţeaua de gaze naturale. Documentaţța tehnico-economică – faza studiu de fezabilitate pentru aceste obiective de investiţii, indicatorii tehnico-economici, devizul general şi cererea de finanţare au fost aprobate de Consiliul Local în această perioadă:

„Pe acest program vom depune trei proiecte. Unul este pentru asfaltarea drumurilor de interes local pe o lungime de 10,3 kilometri. Pregătită este şi documentaţia pentru extinderea şi reabilitarea întregului sistem de apă în toată localitatea, inclusiv în satul Stoiculeşti, unde este cea mai mare problemă cu apa, fiindcă oamenii din acest sat au puţuri forate la adâncime de peste 150 metri şi, cu toate acestea, în mare parte aceste puţuri sunt secate. În localitate există o reţea de apă pe o lungime de 16 kilometri, iar sistemul de apă existent este în subordinea Consiliului Local Şuşani, deci noi îl administră. Este adevărat că este o responsabilitate, dar ne-o asumăm, fiindcă vrem să menţinem un preţ la apă accesibil tuturor cetăţenilor. Eu mă gândesc la toţi cetăţenii, fiindcă oamenii nu au venituri mari şi toţi îşi doresc să aibă apa în curte, la robinet, mai ales cei în vârstă. Al treilea proiect pe care ni-l dorim este branşarea localităţi la conducta de gaze din localitatea Guşoeni. Din punctul meu de vedere gazele sunt foarte importante pentru o localitate, mai ales că metrul cub de lemn s-a majorat şi mulţi nu mai pot să îşi aducă lemnele din pădure şi apoi să le spargă, fiindcă mulţi dintre ei sunt în vârstă. Este adevărat că inclusiv gazele şi curentul electric se vor scumpi. Cu toate acestea, o localitate are nevoie de şi de gaze”, a precizat primarul localităţii Şuşani.

Canalizarea, prinsă în masterplanul judeţului

Daniel Tudor, primarul localităţii, speră că va veni ziua când inclusiv proiectul de înfiinţare a reţelei de canalizare se va concretiza într-un fel.

Reamintim faptul că localitatea Şuşani este una dintre comunele care face parte din masterplanul judeţului, unde zeci de localităţi au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizare, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală:

„De ce nu, visăm şi la sistemul de canalizare, proiect prins în masterplanul judeţului, pe care îl aşteptăm de prea multă vreme, de peste 8 ani, mai bine spus, pentru care nu mai avem nici o informaţie. De fiecare dată ni se spune că este pe drumul cel bun. Noi aşteptăm, fiindcă nici nu ne-au lăsat să depunem vreun proiect în acest sens, chiar dacă am văzut că anumiţi primari care s-au retras din acest masterplan au depus proiecte, iar astăzi au în derulare proiectele de apă şi canalizare. Eu cred în domnul primar Robert Schell că va face tot posibilul, atât cât ţine de dânsul, să fie dus la bun sfârşit acest proiect”, a punctat primarul localităţii Şuşani .

De altfel, în planurile administraţiei locale Şuşani este prinsă şi formarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară cu Primăria Mădulari, pentru accesarea fondurilor privind asfaltarea drumului comunal care uneşte cele două localităţi. Astfel proiectul va primi, cu siguranţă, punctajul necesar privind finanţarea lui.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *