Sprijin financiar pentru apicultorii vâlceni

Peste 90 la sută dintre apicultorii vâlceni, respectiv 2.122 de deținători de familii de albine înscriși în prezent în baza de date a Agenției Naționale de Zootehnie ”Prof. Dr. G.K. Constantinescu” pot beneficia de ajutorul de minimis în valoare de 23,7 lei/familie de albine aprobat de Guvern în ședința de săptămâna trecută, potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vâlcea. Crescătorii de albine vâlceni pot depune cererile la APIA până la 26 noiembrie 2021.

Formularele care trebuie completate de către fermieri sunt accesibile pe site-ul APIA, la link-ul www.apia.org.ro/ajutor-minimis-sector-apicol.

Ajutorul se acordă pentru compensarea efectelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada martie – mai 2021 apicultorilor persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum și apicultorilor persoane juridice, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

  • au familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data 1 martie 2021, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor cu modificările și completările ulterioare;
  • au stupine înregistrate/autorizate la direcția sanitar-veterinară şi pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, la data depunerii cererii;
  • sunt înregistrați în registrul unic de identificare (RUI) și dețin cod unic de înregistrare atribuit de către APIA.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 53.250.724 lei, reprezentând 10.763.157,96 euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2021, respectiv 4,9475 lei pentru un euro.

Sursa de finanțare este bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Vâlcea a fost și este în continuare una din zonele care s-a remarcat în țară prin această activitate deosebită, atât pentru calitatea mierii produse, cât și pentru numărul familiilor de albine existente în județ. Nu este însă o activitate ușoară. Apicultorul depune multă muncă pentru a produce un kilogram de miere și de aceea îi îndemn pe toți cei care îndeplinesc condițiile să depună la APIA cât mai repede cererile pentru a putea beneficia de acest sprijin financiar din partea Guvernului, util la acoperirea pierderilor pe care le-au avut din cauza vremii capricioase din această primăvară”, transmite prefectul Sebastian Fârtat.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *