CAS Vâlcea, la ceas de bilanţ

Joi, 24 februarie 2022, echipa managerială a CAS Vâlcea condusă de Alin Voiculeţ – directorul CAS Vâlcea, Claudiu Iriţoiu – director executiv relații contractuale şi medicul şef, doctor Gabriela Pădureanu, a ținut o conferință de presă în cadrul căreia tema principală a fost prezentarea raportului de activitate al instituţiei.

Directorul CAS Vâlcea a subliniat faptul că, în pofida perioadei dificile generată de coronavirus şi de toate presiunile care au existat asupra sistemului de sănătate, la nivelul judeţului Vâlcea instituţia s-a descurcat bine şi toate lucrurile au mers pe făgaşul bun atât la nivelul serviciilor medicale care se află în relaţii contractuale cu CAS Vâlcea cât şi la nivelul instituţiei :

„Ne-am propus în anul 2021 să fim principalul vector de informare pentru furnizorii de servicii medicale şi pentru beneficiarii serviciilor medicale. Am urmărit transparenţă totală a activității instituției, creşterea încrederii asiguraților în sistemul de asigurări de sănătate, respectarea drepturilor asiguraților reglementate de actele normative în vigoare, să fim partener loial pentru furnizorii de servicii medicale cu care avem încheiate relaţii contractuale şi să furnizăm servicii publice la timp şi de calitate beneficiarilor sistemului”, a precizat Alin Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea.

În anul 2021, CAS Vâlcea, s-a bazat pe un buget de peste 130,10 milioane de euro

„Din punct de vedere al alocărilor bugetare CAS Vâlcea a gestionat, pe principiul prudenţei şi echilibrului financiar – bugetar un buget în creştere an de an, de la 83,30 milioane de euro în 2017 la peste 130,10 milioane de euro în 2021. Pentru a avea o imagine foarte clară a bugetului total gestionat de instituția noastră precizez faptul că am administrat al doilea buget ca mărime la nivelul judeţului după cel al Consiliului Județean Vâlcea, care a avut în anul 2021 la capitolul cheltuieli suma de aproximativ 142 de milioane de euro”, a precizat Alin Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea

Astfel, în 2021 s-a asigurat acoperirea necesarului de nevoi de servicii medicale la nivelul judeţului, prin relaţii contractuale cu furnizori acreditaţi şi evaluaţi, finanţarea serviciilor medicale acordate populaţiei, servicii raportate, validate  şi  facturate de către furnizori: „Ne-am asigurat că serviciile medicale primite de populaţie, printr-un sistem de control al furnizorilor, se încadrează în standardele de calitate aprobate. Am informat permanent beneficiarii şi furnizorii de servicii medicale uzând de toate canalele de comunicare scrise, online, etc. şi utilizarea eficientă a resurselor (FN UASS) Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate alocate la nivel judeţean”, a  precizat Alin Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea.

CAS Vâlcea: 4 comune vâlcene nu au medic de familie

Alin Voiculeţ: „Reiterăm apelul nostru către primarii acestor localităţi pentru o implicare mai mare în atragerea medicilor de familie”

În bilanțul  Casei de Asigurări de Sănătate se arată că, în prezent, în județul Vâlcea sunt patru comune care nu au medic de familie. Directorul instituției, Alin Voiculeţ, a precizat și că problema este una care, din păcate, nu pare că își va găsi curând vreo soluție. Unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora nu se află medic de familie, cabinet sau măcar punct de lucru al vreunui medic sunt Ghioroiu, Stăneşti, Runcu și Titeşti. Alin Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea, subliniază faptul că este o scădere importantă, din păcate, a medicilor în sistem fie din cauza vârstei, fie din cauze naturale sau alte motive şi nu sunt completate de veniri ale unor medici de familie noi:

„În comunele: Ghioroiu, Stăneşti, Runcu sau Titeşti, accesul la serviciile medicale furnizate de un medic de familie se face cu greutate. Situaţia este generată de faptul că în aceste localităţi nu există cabinete medicale aflate în relaţie contractuală cu instituţia noastră. De asemenea, în 6 localități din județ:  Boișoara, Racovița, Făurești, Lăpușata, Lăcusteni, Golești, funcționează în contract cu instituția noastră puncte de lucru ale unor medici de familie din altă localitate. Reiterăm apelul nostru către primarii acestor localităţi pentru o implicare mai mare în atragerea medicilor de familie prin acordarea unor facilităţi pentru stabilirea medicilor în localitate, asigurarea infrastructurii pentru ca viitorii medici de familie stabiliţi sau veniţi în localitate să aibă condiţii optime pentru prestarea unui act medical de calitate”, a punctat Alin Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea.

Alin Voiculeţ: „Primarii acestor localități ar trebui să se aplece cu toată atenția asupra acestei situații”

În 12 localități din judeţ nu există nici farmacii locale. Astfel accesul pacienților la medicamente compensate şi gratuite fiind asigurat în localitățile limitrofe. Iar în comunele: Runcu, Titești, Stăneşti, nu exista nici medic de familie şi nici farmacie: „Primarii acestor localități ar trebui să se aplece cu toată atenția asupra acestei situații, pentru că vizează un aspect esențial, și anume asigurarea sănătății populației din comunitățile unde au fost aleși edili”, a punctat Alin Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea.

Fraudă de proporţii în sistemul de asigurări de sănătate

În cadrul conferinţei de presă, directorul CAS Vâlcea a promis că foarte curând va face public rezultatul anchetei penale aflată în derulare privind investigarea unei posibile fraude de proporţii în sistemul de asigurări de sănătate:

„Trebuie să spun că am deosebita satisfacţie profesională pentru faptul că datorită unei sesizări efectuată de instituţia noastră în anul 2015, când la conducerea CAS Vâlcea eram tot eu, organele penale de la nivel naţional investighează o posibilă fraudă de proporţii în sistemul de asigurări de sănătate săvârşită de un furnizor de servicii medicale care se află în relaţii contractuale cu CAS. Din păcate legea nu îmi permite în acest moment să  vă pot dau şi alte detalii pentru a nu periclita bunul mers la anchetei penale aflată în derulare, dar, în momentul în care vom avea informaţiile necesare acestea vor fi puse la dispoziţie pentru a ajunge la opinia publică”, a punctat Alin Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea.  

În bilanțul Casei de Asigurări de Sănătate se mai arată că instituţia a manifestat în anul 2021, o atenţie sporită asigurării cererii de servicii medicale și a încheiat contracte cu furnizori care au acoperit toată gama de servicii medicale din domeniile de asistenţă medicală finanţate de stat, în condiţii de calitate a serviciilor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *