La ordinul lui Putin, iadul s-a dezlănţuit în Ucraina. O lume întreagă este în stare de şoc.
La ordinul lui Putin iadul s-a dezlănţuit în ţara vecină, Ucraina a fost atacată simultan de la sol, din aer şi de pe mare. De teamă, mii de ucrainieni au părăsit ţara doar în ultimele ore, mulţi dintre ei au trecut graniţa pe jos, în România. Ucraina este practic înconjurată de soldaţii ruşi. Marile oraşe au fost ţinta bombardamentelor, iar Cernobîl a fost deja capturat. Cancelarul german avertizează: „Este posibil ca Ucraina să fie ştearsă de pe hartă de Vladimir Putin”. Între timp, cetăţenii ruşi din peste 40 de oraşe au ieşit în stradă nemulţumiţi de decizia liderului lor de a ataca statul vecin, odinioară prieteni.
Ce vrea Vladimir Putin? Butonul atacului declanşat de Vladimir Putin are ca motiv declarat de el demilitarizarea Ucrainei şi schimbarea puterii politice de la Kiev, fiindcă prima ţintă a lui Putin este să controleze Ucraina. Ce ţinte va mai avea Putin în viitorul apropiat este greu de spus, fiindcă nimeni nu se aştepta ca Putin să apese butonul roşu, pentru că nu au luat în considerare aspiraţiile dictatoriale ale lui Putin, pretenţiile ca istoria Rusiei să-l cosemneze ca întregitor al Rusiei, al fostului URSS, dar şi faptul că, la 70 de ani simte că nu mai are mult de trăit şi vrea să rămână spectaculos în istorie.
Unde se va opri Vladimir Putin? Este probabil întrebarea pe care şi-o pun mulţi în momentul acesta. Ce vedem este faptul că iadul nu se opreşte, nu au contat sancţiunile pe care o lume întreagă le-a aplicat deciziilor lui. Cert este că, dacă Putin nu se va opri din acest parcurs pe care îl care acum, cu toţii vom înfrunta consecinţe greu de estimat pe linia efectelor legate de preţurile combustibilului, gazului, energiei care vor influenţa la fel pe verticală şi orizontală economia întregii Europe. Despre şocul pe care l-ar putea avea piaţa, investitorii români au putut să îşi facă o idee. Specialiştii din economie spun că trebuie să fie prevăzători, să îşi calculeze extrem de bine paşii fără să renunţe la dezvoltare, la investiţii.
Suntem, spun mulţi lideri, într-unul dintre cele mai negre momente ale istoriei omenirii după cel de-Al Doilea Război Mondial. Putin nu pune preţ pe bunăstarea oamenilor, pe aspiraţiile democratice ale altor naţiuni şi nici ale propriei naţiuni dacă este să ne luăm după felul în care sunt trataţi cei care se opun acestei incursiuni.
Avem neşansa să trăim un război în direct şi tremurăm cu toţii, fiindcă nici unul dintre noi nu ne puteam gândi vreodată că există un om suficient de nebun încât, în secolul XXI să vină cu un atac armat asupra unui stat suveran. Dacă ne uităm acum, ne dăm seama că singurul care înţelege cu adevărat motivul invaziei este Putin pentru că, altfel, nu există motive pertinente pentru o astfel de acţiune sângeroasă. Este un război cu victime numeroase din rândul civililor care nu au nicio vină că sunt născuţi în acele teritorii. Putin și-a luat o libertate nepermisă atunci când a început să amenințe cu folosirea armelor nucleare și când a afirmat că Ucraina este un teritoriu istoric rusesc, iar populaţia este nazistă. Este un război atipic, vorbim de o ţară cu 140 de milioane de oameni împotriva unei ţări de 40 de milioane de oameni, care are cele mai mari bagaje de arme nuclear din lume împotriva unei ţări care nu are arme nucleare.
În Rusia, cetăţenii din 42 de oraşe au ieşit în stradă protestând împotriva războiului, fiindcă nu înţeleg ce se întâmplă și consideră Ucraina teritoriu de fraternitate, graniţa dintre Ucraina şi Federația Rusă fiind până în 2014 mai mult simbolic. Este oricum ciudat să protestezi într-o Rusie a unui om care l-a ucis pe liderul rus de opoziţie Boris Nemţov în plină stradă, la Moscova, ca să arate că el este şeful. De ce să ieşi în stradă într-o ţară în care liderul de la Kremlin a ordonat să o ucidă pe Anna Politkovskaia, jurnalist de investigații la ziarul independent Novaïa Gazeta, în faţa blocului în care locuia, de ziua președintelui Vladimir Putin, acesta fiind un cadou pentru ţar. Este un curaj nebun să ieşi în stradă într-o ţară ca acesta în care principalul opozant rus Aleksei Navalnîi stă în închisoare ameninţat cu zeci şi zeci de ani de pușcărie.
Prin urmare, Putin nu apleacă urechea la ce crede propriul popor, fiindcă propriul popor trăieşte în sărăcie. Lui Putin nu îi pasă de oamenii care sunt în stradă. Singurul fascist din acest spaţiu este el, fiindcă din ordinul lui se ucid cetăţenii altui stat pentru că sunt „altfel”, pentru că nu îi consideră „demni”. Aceasta este definiţia fascismului deoarece acţiunea declanşată de Vladimir Putin este iraţională, putem găsi numeroase similitudini cu ceea ce a făcut Hitler în anii 1930. Putin sfidează orice logică prin ceea ce face, pe care noi să o putem decela. În situaţia aceasta, putem gândi la ameninţarea în care se află inclusiv Polonia şi România, fiindcă în curând ne-am putea învecina în mod direct cu Federația Rusă și vom avea tancuri la câteva sute de kilometri de Bucureşti.
Nimeni nu mai este sigur de intenţiile următoare ale lui Putin care s-a dovedit dementul planetei în ultimele 24 de ore.