Virgil PÎRVULESCU: „Tot ce se întâmplă acum în Râmnic se datorează unui management neperformant”

În ultimul timp gafele administraţiei locale din Râmnicu Vâlcea s-au înmulţit şi cetăţenii sunt mai vocali ca niciodată. Locuitorii oraşului nu mai acceptă greşeli administrative şi refuză total orice majorare de preţ, având în vedere că deja aproape orice cost de întreţinere s-a scumpit aşa cum nu se aştepta nimeni. 

Despre aceste subiecte am discutat cu viceprimarul liberal al municipiului, Virgil Pîrvulescu, în speranţa că ne va explica de ce se produc aceste gafe. Totodată, vrem să le oferim cititorilor noştri răspunsul la cea mai adresată întrebare din ultimul timp: Vor creşte sau nu tarifele de salubrizare, în Râmnicu Vâlcea? 

Impact REAL: Vă rugăm să clarificaţi situaţia privind zvonurile despre anvelopările gratuite ale blocurilor realizate doar pentru anumite clădiri de către administraţia locală. 

Virgil PÎRVULESCU: Proiectul priveşte oamenii din oraşul nostru, respectiv preşedinţii de asociaţii de proprietari, care trebuiau să depună documentaţia pentru fondurile primite prin PNRR. Este o acţiune destul de importantă, din punctul nostru de vedere şi am să vă spun şi de ce: pentru faptul că banii în prima etapă sunt aproximativ 9 milioane de euro pentru municipiul Râmnicu Vâlcea şi aceşti bani trebuie cumva accesaţi transparent. Actualul primar şi viceprimarul care merge pe sloganul „fără penali în funcţii publice” se pregăteau ca banii aceştia să fie daţi pe ochi frumoşi la anumite societăţi şi asociaţii de proprietari care să-i susţină pe ei. În această sursă de finanţare se merge pe principiul primul venit primul servit, adică orice asociaţie care îşi depune documentaţia printre primele câştigă automat. Se încadrează la 200 de euro pentru metrul pătrat, cei cu studiile de fezabilitate. Ce vorbesc dumnealor despre expertize tehnice la blocuri sunt doar chestiuni pentru a încerca să le distragă atenţia oamenilor. Dacă nu se reuşeşte să fie găsiţi constructori care să se încadreze în 200 de euro sunt cheltuieli neeligibile, aşa funcţionează programul. În mod normal lucrurile ar trebui să meargă foarte rapid. Asociaţiile de proprietari ar trebui să-şi depună documentaţia aşa cum le-am şi indicat în linkul postat pe Facebook, pentru că depunând şi obţinând număr de înregistrare aveau prioritate în listă şi, indiferent ce le mai cerea primăria după aceea erau trataţi după primul număr de înregistrare. Primăria oraşului a făcut anvelopări în 2021 de 350 de euro pe metrul pătrat. Eu gândesc aşa: dacă specialiştii care au întocmit PNRR au stabilit şi pe baza preţurilor utilizate de alte administraţii publice din România că 200 de euro este un preţ avantajos pentru a face anveloparea, unde merg cei 150 de euro în plus pentru fiecare metru pătrat? La cine se duc?

Impact REAL: Ce proiecte mai pregăteşte Organizaţia Municipală PNL pentru perioada următoare? 

Virgil PÎRVULESCU: Un alt proiect pe care noi îl vom promova în perioada următoare se referă la acordarea titlului de cetăţean de onoare. Am dori să oferim un titlu de cetăţean de onoare unui sportiv român, vâlcean. Vrem să lăsăm cetăţenii să facă o comparaţie între ce au propus dumnealor ca cetăţeni de onoare ai municipiului Râmnicu Vâlcea şi ce propunem noi. Care sunt diferenţele valorice între cele două tipuri? Trebuie să-i redăm sensul adevărat acestui titlu de cetăţean de onoare pentru că, până acum, din punctul meu de vedere, o parte dintre ei nu meritau să fie cetăţeni de onoare. Un alt proiect pe care noi l-am depus la primărie şi este depus de mine, în baza prerogativelor obţinute de la Consiliul Local a fost achiziţionarea bunurilor rămase din lichidarea Oltchim S.A. şi alte terenuri din zona platformei chimice, pentru a putea trece la edificarea parcului industrial. Din postarea domnului primar am văzut deja că nici măcar nu are de gând să o pună pe ordinea de zi, deşi este obligat să o accepte. Ştiţi ce m-a şocat cumva? Faptul că, în momentul de faţă, Mircia Gutău consideră PSD un breloc al dumnealui, un partid de buzunar. Când a spus, legat de Romprest că a stabilit că PSD nu va vota proiectul mi se pare că vorbeşte la mişto faţă de partid, face ce vrea cu acesta. 

Impact REAL: Vor creşte sau nu tarifele de salubrizare în Râmnicu Vâlcea? 

Virgil PÎRVULESCU: În vara anului trecut, când Romprest a majorat tarifele eu, care răspundeam de salubrizare am spus foarte clar că tarifele se măresc, că nu este cazul să se întâmple acest lucru şi că există prestatori de servicii din domeniul salubrizării care pot să facă această salubrizare la un cost mai mic decât cel care era la vremea respectivă. Acum aţi văzut ce fac? Nu suntem de acord cu 20%, o să-i dăm maxim 10%, adică un fel de golăneală. Îi punem pe cei de la firma respectivă să ceară 30% şi noi zicem să facem 10% şi după aceea ne mândrim că am scăzut, când de fapt preţul creşte. Este clar că primarul nu mai ţine la oamenii noştri din municipiu, care nu sunt aşa fraieri, după cum s-a văzut în ultima perioadă. Oamenii sunt atât de atenţi la aceste creşteri de preţ şi este normal, pentru că unii chiar nu au de unde să plătească. Apa este mai scumpă, gunoiul la fel, impozitele cresc, parcările cresc, de unde să scoatem atâţia bani? A venit şi nenorocirea aceasta cu războiul, creştere de combustibil, creştere de energie, creşterea gazului, iar statul de unde să te susţină?

Impact REAL: Care mai este relaţia cu ceilalţi membri de la PNL Vâlcea? 

Virgil PÎRVULESCU: La judeţ am avut o relaţie, să-i zicem aşa, mai rece. Au fost nişte clarificări între mine şi preşedintele Cristian Buican. Se pare că de o săptămână lucrurile merg în direcţia în care ne dorim fiecare, adică să lăsăm la o parte discuţiile acestea despre cine este mai şef decât altul. Eu am un singur ţel: organizaţia municipală. Vom vedea care sistem de management este mai bun, cel de la municipiu sau cel de la judeţ. Se va vedea acest lucru la voturile obţinute, totul se joacă prin prisma voturilor.  

Impact REAL: De ce gafele administraţiei locale din Râmnicu Vâlcea sunt din ce în ce mai numeroase? 

Virgil PÎRVULESCU: Pentru că întotdeauna administraţia a funcţionat greşit. Să nu vă închipuiţi că gafele acestea au apărut dintr-o dată, pentru că primarul este foarte în vârstă şi nu poate să mai facă faţă provocărilor. Totuşi, n-a avut niciodată în Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea un Virgil Pîrvulescu care să-i arate cu argumente şi să demonstreze cetăţenilor că managementul este neperformant şi totul merge într-o direcţie contrară interesului cetăţeanului. Oricât ar încerca domnia sa să ascundă preşul sub gunoi, cetăţenii vor conştientiza, şi asta înseamnă democraţia. Tot ce vedeţi acum reprezintă o continuitate a celor întâmplate înainte, adică un management neperformant. Ar trebui să se întrebe cetăţenii oraşului câţi pensionari are Mircia Gutău cu pensii speciale în jurul lui? Să analizeze şi să vadă câţi pensionari cu pensii foarte bune, ca să nu zic excepţional de bune mai primesc încă un salariu de la primărie. Să vadă, de fapt, că banii noştri, ai cetăţenilor se duc la unul care nu se mai satură, care are o pensie fantastică şi mai vrea şi un salariu. Oamenii aceştia ar trebui să stea acasă să-şi vadă de nepoţi şi să lase oraşul acesta pe mâinile celor care pot să conducă aşa cum îşi doresc cetăţenii. 

Impact REAL: Delegaţiile viceprimarului Andrei Gheorghiu pe la diverse conferinţe internaţionale vor ajuta Râmnicu Vâlcea sau reprezintă doar un capital de imagine? 

Virgil PÎRVULESCU: Din punctul meu de vedere trebuie să arăţi că ai fost acolo pentru un motiv anume, şi ce ai obţinut pentru acest oraş. Atâta timp cât tu nu prea ai înţeles de ce ai fost acolo, atâta timp cât doar te duci şi faci o prezenţă şi nişte poze, cum să faci treabă? Ca să-ţi iei nevasta cu tine şi să te cazezi pe banii primăriei şi ce să faci? Atunci mă întreb aşa: conform Codului Administrativ, din punct de vedere legal, Andrei Gheorghiu fiind un reprezentant ales al Consiliului Local ar fi trebuit ca, pentru orice deplasare, chiar dacă are o funcţie de execuţie, ar fi trebuit să ceară aprobarea Consiliului Local, după care să vină cu un raport în care să spună Consiliului Local că s-a deplasat pe undeva cu un scop şi câteva concluzii pentru oraşul nostru şi că, în viitor, Râmnicu Vâlcea va avea câteva oportunităţi în plus. Aşa ar trebui să procedeze, nu să facă doar plimbări fără sens. Acesta este nivelul de pregătire, nu poţi face din găină cocoş. Cred că lui Mircia Gutău îi convine când are pe lângă el unul care stă drept la orice şi care îi oferă trei voturi de la USR cu care-şi face majoritatea. Cam acesta este Andrei Gheorghiu, un breloc. Un breloc intitulat „Fără Penali în Funcţii Publice”. 

Impact REAL: Prin ce iniţiative s-a implicat până acum administraţia oraşului pentru susţinerea refugiaţilor din Ucraina, fie că vorbim despre alimente sau cazare? 

Virgil PÎRVULESCU: Primăria nu a adus nimic din tot ceea ce înseamnă alimente sau cazare pentru refugiaţi în afară de acele locuri din cămin care sunt abia ocupate. Nu s-a implicat absolut deloc în tot ceea ce înseamnă într-ajutorare sau altceva care să conducă la o stare de bine pentru refugiaţi, însă pe mine m-a bucurat foarte mult implicarea persoanelor fizice din oraşul nostru. 

Impact REAL: Ce părere aveţi despre implicarea statului român în actualul război de la graniţă? 

Virgil PÎRVULESCU: Din punctul meu de vedere, gestionarea acestui conflict de către statul român este foarte bine făcut. De ce cred eu lucrul acesta? În primul rând a fost inspirată numirea premierului Ciucă. Faptul că este cadru militar, faptul că are experienţă contează foarte mult. Să mulţumim în al doilea rând cetăţenilor români pentru modul exemplar în care s-au organizat la primirea refugiaţilor şi dirijarea lor către diverse locaţii puse la dispoziţie tot de cetăţeni. Cumva România a recâştigat demnitatea şi poziţia prin care popoarele Europei au început să-şi arate respectul faţă de noi, ca naţiune. Indiferent de erorile din trecut am arătat că suntem oameni civilizaţi şi educaţi şi, iarăşi, demn de apreciat este faptul că eforturile de primire a refugiaţilor aparţin în proporţie de peste 90% persoanelor private şi nu statului român. Asta înseamnă să ai compasiune, şi pentru asta încă o dată îi felicit pe cetăţenii români. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *