Problema trotinetelor electrice în Râmnicu Vâlcea | Ce spun administrația și poliția despre fenomen

Trotinetele electrice au provocat o stare controversată în Râmnicu Vâlcea, încă de acum câteva săptămâni. Tinerii au profitat de ocazie și au închiriat trotinetele pentru a circula prin tot orașul. Se plimbau cu ele către sau de la școală, fie seara pentru distracție.

Controversele au fost provocate de unii tineri care foloseau trotinetele electrice neregulamentar, iar mulți dintre locuitorii orașului se plângeau pe rețelele de socializare de situația provocată. Firma care a adus sistemul de închiriere al trotinetelor electrice este Lime, cunoscută la nivel internațional.

Ce este Lime?

Lime este o aplicație ce permite folosirea comună a trotinetelor electrice și a bicicletelor. Această companie oferă micro-mobilitate, care include biciclete ce nu necesită parcare la suport, biciclete și trotinete electrice. Pentru a folosi această metodă de transport e nevoie să deschizi aplicația Lime pentru a găsi un vehicul în apropiere și să scanezi pentru a debloca bicicleta sau trotineta electrică.

Compania declară că folosește această metodă pentru a elibera mai puțin carbon în atmosferă și pentru a eficientiza traficul.

Este orașul Râmnicu Vâlcea pregătit pentru acest tip de transport?

sursă imagine: https://www.primariavl.ro/

O infrastructură rutieră adaptată la nevoile tuturor tipurilor de transport este greu de găsit în România. Totuși, în Râmnicu Vâlcea există câțiva kilometri de benzi special amenajate pentru biciclete sau trotinete. Cu toate acestea, este evident că nu sunt suficiente nici măcar pentru puținii tineri care locuiesc în Râmnicu Vâlcea.

Pentru că orașul încă nu este adaptat complet la un sistem eficient de recunoaștere a bicicletelor și trotinetelor, cei care folosesc acest tip de transport aleg varianta ilegală de a circula cu acestea. Anume, circulă pe trotuar, unde este ilegal, sau circulă periculos printre vehicule pe carosabil.

Mulți locuitori s-au plâns de această problemă, în special părinții copiilor care folosesc trotinetele. Problema a ajuns la administrația orașului, unde primarul a oferit câteva mențiuni despre cum se procedează în cazul în care alegi acest tip de transport:

Este important de subliniat că utilizarea trotinetelor electrice – fie în sistem individual, fie prin închiriere în regim self-service – se poate face numai în anumite condiţii impuse de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

– trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane care au vârsta de cel puţin 14 ani, transportul pasagerilor fiind interzis;
– trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25km/h;
– casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă;
– echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, iar circulaţia pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare este interzisă.

Este interzisă circulaţia cu trotinetele electrice pe trotuare dacă nu există un marcaj special în acest sens, iar la schimbarea direcţiei de mers, conducătorii acestora se vor deplasa pe lângă ele, respectând regulile de circulaţie privind vehiculele împinse cu mâna. De asemenea, se interzice conducerea trotinetelor electrice sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive, ori dacă drumul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.
Municipalitatea Râmnicului face apel la toţi cei interesaţi de deplasarea cu aceste mijloace de transport ecologice să respecte toate măsurile legale în vigoare, atât pentru propria siguranţă, cât şi pentru cea a partenerilor de trafic.
” a transmis Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea într-un comunicat.

Practic, tot ceea ce a făcut administrația orașului a fost să copieze din legislație și să transmită comunicatul mai departe. Într-un fel a rezolvat problema, convingând părinții să nu-și mai lase copiii să circule cu trotinetele electrice. Totuși, acest lucru nu a rezolvat situația.

Am vorbit și cu un viceprimar despre această problemă, întrebându-l dacă este orașul Râmnicu Vâlcea pregătit pentru această etapă de a permite tinerilor să circule în acest mod în siguranță.

Este un lucru inedit, este un lucru care de obicei atrage tinerii şi este foarte bine, dar prima dată trebuia să pregătim infrastructura oraşului. Nu poţi să supraveghezi copilul tot timpul să vezi dacă are acces la aceste trotinete şi cum le foloseşte.

Doamne fereşte să avem parte de vreo tragedie în care unul dintre copiii oraşului nostru să fie accidentat sau să fie lovit de autoturisme. Atunci, având acele piste de biciclete şi de trotinete, era foarte simplu să evităm această furie a părinţilor pentru ceea ce a făcut municipalitatea. ” ne-a declarat viceprimarul orașului Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu.

Ce spune Inspectoratul de Poliție al județului Vâlcea

Pentru a afla mai multe informații obiective despre cum se pot comporta participanții la trafic care aleg trotinetele electrice, am discutat cu un reprezentat al Inspectoratului de Poliție al județului Vâlcea. Din păcate, întrebările despre infrastructura orașului și acțiunile administrației actuale au fost ocolite de IPJ.

Care este modalitatea corectă de a circula cu trotinetele electrice prin oraș?

Prin OUG 13/2020, a fost modificată și completată OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, în sensul reglementarii regimului juridic aplicabil trotinetelor electrice pe drumurile publice, astfel, conform acesteia, normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice este similar conducătorilor de biciclete, precum si condițiile tehnice pentru trotinete este similar celor prevăzute pentru trotinete.

     Conform OUG 195/2002: „Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele şi trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h”.


Care măsuri de precauție sunt obligatorii și care sunt recomandate pentru persoanele care folosesc trotinetele?

Se recomandă tuturor conducătorilor de trotinete electrice să respecte toate normele rutiere cu privire la modul de deplasare cu trotineta electrica, astfel:

  • Bicicletele, mopedele şi trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.
  • Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.
  • Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.
  • Este interzis a se circula cu trotinete sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, sau de a circula cu trotineta atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.
  • Este interzisă de asemenea, circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci când nu sunt îndeplinite condițiile tehnice minime. Acestea trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cer continuu.
  • Trotinetele electrice trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii lor să aibă asupra lor actul de identitate. Spre deosebire de conducătorii de biciclete, in cazul trotinetelor schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă aceasta.
  • Este interzisă traversarea drumurilor publice pe trecerile de pietoni, în timp ce se deplasează pe trotineta electrica
  • Este interzisă deplasarea cu trotinete electrice care dezvoltă viteze mai mari de 25 km/h.


De la ce vârstă pot tinerii să circule legal în oraș cu trotinetele electrice?

Conform OUG 195/2002,  privind circulația pe drumurile publice, ”Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani”.


Poate infrastructura orașului să influențeze siguranța celor care folosesc astfel de modalități de transport?

Siguranța rutieră este un complex care depinde de mai mulți factori si interacțiuni diferite. Altfel spus, pentru rezultate eficiente, trebuie să ne asigurăm că vehicule sigure sunt conduse de șoferi siguri, pe drumuri sigure.

Unii dintre utilizatorii de trotinete, după utilizarea acestora, le parchează pe trotuar sau chiar pe carosabil. Este legal acest comportament și putem vorbi de posibilitatea sancționării celor care procedează în așa fel?

Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicleta atunci când aceasta exista, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.

Orice nerespectare a normelor privind regimul circulației cu trotinete pe drumurile publice este sancționată contravențional.

Ați avut până acum plângeri din partea locuitorilor cu privire la unii tinerii care deranjează atât pietonii, cât și participanții la trafic?

Nu s-au înregistrat sesizări, cu privire la comportamentul agresiv al conducătorilor de trotinete electrice.

S-au raportat până acum accidente în trafic, implicând utilizatori de trotinete electrice?

Până în prezent, pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, au fost înregistrate două evenimente rutiere ușoare, în care au fost implicați conducători de trotinete.

Cum se poate implica I.P.J. Vâlcea în această problemă?

Lucrătorii de poliție din cadrul I.P.J. Vâlcea, desfășoară în permanență activități informativ-preventive, în scopul conștientizării și responsabilizării conducătorilor de trotinete cu privire la importanța cunoașterii și respectării normelor rutiere.

Întrebările pe care I.P.J. Vâlcea le-a ocolit au fost:

  • Cum se poate implica administrația orașului în această problemă?
  • Credeți că orașul Râmnicu Vâlcea are dotările necesare pentru transportul cu trotinete normale sau electrice, biciclete sau alte modalități asemănătoare?




Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *