Rămas imobilizat la pat, un tânăr din comuna Creţeni are nevoie de ajutor

Ştefan-Adrian Ghidan are 26 de ani şi s-a născut cu distrofia musculară Duchenne într-o perioadă în care, în ţara noastră, preocuparea statului pentru astfel de cazuri aproape că nu există. În lipsa unui sistem medical şi educaţional care să sprijine persoanele cu dizabilităţi singure pe lume, fără familie, primarul Constantin Catrina şi asistenta socială din comună i-au devenit umbră.

La 26 de ani este dus în braţe până în grădina din faţa camerei, pentru că Adrian este imobilizat la pat de 11 ani.

În aceste momente, tânărul are nevoie de sprijinul oamenilor de bine care pot să-i vină în ajutor, deoarece căsuţa în care locuieşte are urgent nevoie de reparaţii şi de montarea unei surse de energie termică pentru a avea căldură şi siguranţă pe timpul iernii. 

Persoanele care pot şi vor să ajute o pot face prin intermediul primarului localităţii Creţeni, Constantin Catrina, un om care a ales să se implice cu adevărat în viaţa comunităţii sale.

Asistentul social din comună face tot efortul, dar este foarte greu, deoarece Adrian este dependent total de ea, fiind imobilizat în pat 100% din timpul zilei, necesită sprijin pentru îngrijirea de bază de la igienă, alimentaţie şi mobilizare: 

„Am avut noroc cu Ionica, pe care Dumnezeu ne-a scos-o în cale, iar de ceva vreme ea este asistenta personală a lui Adrian şi are grijă de el. Altfel nu aveam nici o soluţie, era mort copilul acesta, deoarece are o boală foarte gravă, se numeşte distrofia musculara Duchenne. La vârsta lui Adrian, pentru unii viaţa abia începe. În schimb, el este imobilizat la pat de peste 10 ani, iar singurul medic care îl vizitează este medicul neurolog David Corneliu care vine de la Vâlcea, în timp ce medicul de familie din sat nu a trecut niciodată să-l vadă”, a punctat primarul localităţii, Constantin Catrina. 

Primarul localităţii Creţeni, Constantin Catrina, deplânge modul în care statul român se implică pentru a-i ajuta pe cei imobilizaţi la pat, pe bătrâni, pe cei rămaşi singuri şi bolnavi, pe cei nevoiaşi, şi asta fiindcă sistemul nu face nimic concret, doar adânceşte problemele păturii sărace a României.

Tânărul din comuna Creţeni trăieşte la limita supravieţuirii, chiar dacă acesta beneficiază de o indemnizaţie de invaliditate, dar care, din păcate, nu îi acoperă costul vieţii de zi cu zi. 

„De când sunt primar nu am stat cu mâinile în sân, am căutat să fiu sprijin pentru cei bătrâni, singuri şi bolnavi din localitate, şi asta fiindcă sistemul nu face nimic concret, doar le adânceşte problemele. Pentru acest caz am găsit-o pe Ioana, este şi vecina lui Adrian, de care suntem foarte mulţumiţi. Indiferent la ce oră este vizitat, camera este curată iar el este vizibil îngrijit. Casa este şubredă, are nevoie de reparaţii. Noi i-am montat o uşă dublă cu geam termopan pentru a vedea lumina zilei. Ajutor a primit şi de la o persoană din localitate care i-a dăruit un pat medical pentru persoane imobilizate, cu ajutorul căruia Adrian este scos afară la aer. Sunt nevoi reale de care Adrian are nevoie. Pentru a avea la iarnă căldură ne-am gândit să facem apel la oamenii de bună credinţă pentru a achiziţiona unul sau două panouri radiante şi pentru a putea face mici reparaţii la casă. Soba pe lemne pe care o are nu este o soluţie, deoarece emană căldură pe o perioadă scurtă de timp după aprinderea focului, plus că este şi riscantă”, a precizat primarul Constantin Catrina.

Adrian are trupul brăzdat de suferinţă, iar asistenta personală Ioana Ghidan se luptă să-l ajute să trăiască. Nu se poate mişca fără ajutor şi trebuie hrănit cu lingura, ca un copil. Cu toate acestea Adrian este optimist, zâmbeşte şi este la curent cu tot ceea ce se întâmplă pe plan politic în ţară şi în lume

„Pe mine mă cheamă Ioana Ghidan, este doar coincidenţă de nume, chiar dacă suntem şi rude, dar îndepărtate. Adrian este singur, tatăl lui a murit, iar mama nu vrea să audă de el, s-a recăsătorit, iar el are nevoie permanent de însoţitor, nu poate nici să ridice paharul cu apă. Dacă domnul primar nu ar fi întins o mână de ajutor astăzi acest copil era mort. Dumnezeu ne dă puteri, eu comunic foarte bine cu Adrian. Este foarte inteligent şi cu un mare bun simţ. De la el aflu toate ştirile politice la nivel naţional, fiindcă eu nu am timp de aşa ceva, sunt foarte ocupată, am familie, pământ care trebuie muncit, fiindcă aici trăiesc şi eu, şi animalele. Problema noastră este că doamna doctor nu a trecut niciodată pe la el. Când trăia tatăl lui, acesta a fost o singură dată la medicul de familie din localitate pentru a-i elibera o reţetă cu medicamentele necesare lui Adrian, însă a fost scos afară din dispensar, deoarece tatăl său consumase alcool. Fac această precizare deoarece am avea nevoie şi de supravegherea unui cadrul medical periodic”, afirmă Ioana Ghidan, asistentul personal al lui Adrian.

Într-o Românie în care peste un sfert din populaţie trăieşte sub pragul subzistenţei, unde politicile coerente ale guvernanţilor pentru combaterea sărăciei se bat cap în cap, faultându-se unele pe altele, primarul localităţii Creţeni, Constantin Catrina a ales să se implice cu adevărat în viaţa comunităţii sale, chiar dacă îşi atrage antipatii şi întâmpină destul de multe piedici. 

În lupta sa împotriva sărăciei şi a inechităţilor sociale, Constantin Catrina are nevoie reală de sprijin din partea instituţiilor de stat şi a oamenilor de bine, în dorinţa de a-i ajuta pe cei care trăiesc în sărăcie sau cu risc de excluziune socială.

UPDATE:

ERATĂ: Referitor la materialul intitulat „Rămas imobilizat la pat, un tânăr din comuna Crețeni are nevoie de ajutor”, datorită unei greșeli de așezare în pagină au fost omise câteva cuvinte din următoarea frază: „Când trăia tatăl lui, acesta a fost o singură dată la medicul de familie din localitate pentru a-i elibera o reţetă cu medicamentele necesare lui Adrian, însă a fost scos afară din dispensar, deoarece doctoriţa de familie a observat faptul că acesta consumase alcool”. Fraza de mai sus se va citi în sensul prezentei erate.                  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *