Alianța PSD/PER/USR este istorie | Gutău și Gheorghiu au încheiat colaborarea

Până acum, Andrei Gheorghiu, viceprimarul USR, și Mircia Gutău, primarul orașului, se înțelegeau din punct de vedere politic deoarece USR asigura majoritatea voturilor în Consiliu Local. Așadar, aceștia au format o alianță neoficială, împărțind voturile și aprobând aproape orice proiect propus de Mircia Gutău. Pe scurt, USR făcea jocul PSD și PER cu avantajul celor 3 voturi.

Se pare că relația s-a stricat între Gheorghiu și Gutău deoarece amândoi au postat un punct de vedere pe rețelele de socializare. Substratul încă nu este cunoscut, însă este clar că nu mai funcționează colaborarea dintre aceștia.

Ce a declarat ieri viceprimarul USR Andrei Gheorghiu:

În luna august a acestui an, în calitate de preşedinte USR Vâlcea şi viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea, am depus spre dezbatere și aprobare în Consiliul Local proiectul „Schemă de ajutor de minimis pentru acordarea de facilităţi fiscale la plata impozitelor pe clădiri şi terenuri persoanelor juridice” , proiect al cărui principal scop este atragerea investitorilor și crearea unor noi locuri de muncă, mai bine plătite, în oraşul nostru.

Deși este unul dintre proiectele care ar fi însemnat un pas înainte pentru atragerea investitorilor şi crearea de noi locuri de muncă în municipiu, acesta nu a ajuns la aprobare, fiind plimbat între mai multe direcții ale primăriei, de mai bine de două luni. Ca peste tot în țară, orice încercare a USR de dezvoltare locală se loveșete de un zid puternic, ridicat de vechile partide și administrații.

Ce ar aduce acest proiect pentru râmniceni?

– creșterea și diversificarea activităților economice prin stimularea investițiilor locale, în mediul privat, cu capital străin sau românesc, ceea ce ar duce la crearea de locuri de muncă, mai bine plătite.

– susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii din municipiul Râmnicu Vâlcea.

De ce se blochează un proiect care ar avea drept finalitate dezvoltarea oraşului şi bunăstarea râmnicenilor nu ştim, însă cu siguranţă administraţia Gutău ar putea să răspundă la această întrebare.

Viceprimarul Andrei Gheorghiu, într-o postare pe Facebook.
Mircia Gutău și Andrei Gheorghiu, cot la cot într-o ședință la Primărie.

Până acum Andrei Gheorghiu era viceprimarul favorit al primarului Gutău când venea vorba de delegații sau coordonarea anumitor proiecte, drept mulțumire voturilor din Consiliul Local. Nu a existat nici măcar o postare pe Facebook în timpul alianței neoficiae în care USR să declare că nu au loc de administrațiile vechi pentru aprobarea proiectelor.

Lucrurile tocmai s-au schimbat, iar USR Râmnicu Vâlcea probabil că își modifică strategia campaniei electorale, având în vedere că mandatul curent l-au câștigat tocmai pe o campanie de tip „Fără penali în funcții publice”, „Jos administrația Gutău”.

Astăzi a venit și primarul Gutău cu un scurt „La revedere” celor de la USR:

Sunt mâhnit (și surprins, totodată) că domnul viceprimar Andrei Gheorghiu nu reușește să se debaraseze de calitatea de lider politic și să încerce să învețe ceva mai multă administrație. Adică să-și însușească faptul că în acest domeniu, orice idee trebuie trecută prin „furcile caudine” ale specialiștilor și doar dacă întrunește toate condițiile legale poate să ajungă pe masa consilierilor.

I-am arătat domnului Gheorghiu toată deschiderea față de ideea prezentată privind Schema de ajutor de minimis pentru acordarea de facilități fiscale persoanelor juridice pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, dar ca orice propunere, indiferent de către cine este înaintată, ea trebuie avizată de specialiști în domeniu, drept urmare, am cerut punctul de vedere al directorului Direcției Economico-Financiare, al secretarului Primăriei și al consilierului pe probleme economice.

În urma analizei minuțioase a legislației europene referitoare la ajutoarele de minimis și a celei naționale din domeniul ajutorului de stat, al concurenței și privind Codul fiscal a rezultat că ajutorul de minimis se aplică, într-adevăr, până la 31 decembrie 2023, dar numai pentru investiții eligibile noi care să fie finalizate până la data de 31.12.2022 – adică peste o lună și jumătate! Ori schema de ajutor de minimis propusă de viceprimarul Gheorghiu menționa că solicitările privind acordarea de facilități să se înregistreze la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea până la data de 28.02.2023, ceea ce ar presupune ca acestea să fie acordate începând cu anul următor, adică de la 1 ianuarie 2024, deci după expirarea perioadei de valabilitate a ajutorului de minimis stabilit de Regulamentele Europene. Punctul de vedere rezultat din această analiză i-a fost comunicat viceprimarului Gheorghiu în data de 3 noiembrie.

În aceste condiții, să critici „administrația Gutău” (din care faci, de altfel, parte) pentru un pretins blocaj al unei inițiative gândită greșit și împotriva legilor, încă de la început, nu demonstrează decât că nu ești capabil să faci diferența între administrație și politică. Sunt dezamăgit de comportamentul domnului Gheorghiu care nu a înțeles, încă, modul în care funcționează administrația locală.

Primarul Mircia Gutău.

Identic, nici Mircia Gutău nu a declarat vreodată că nu se înțelege cu cei de la USR în timpul alianței neoficiale. Ba dimpotrivă, a repetat în nenumărate rânduri că se înțelege foarte bine cu cei trei useriști și că există o colaborare pozitivă. Faptul că s-a debarasat de înțelegere rezultă un semnal de alarmă pentru Consiliul Local, având în vedere că nici PER+PSD și nici PNL nu au majoritate de voturi.

Următoarea ședință va fi cu totul interesantă, având în vedere că proiectele lui Mircia Gutău nu pot funcționa fără voturile celor de la USR. O colaborare cu PNL este exclusă din motive evidente.

Andrei Gheorghiu și Mircia Gutău, oferind premii împreună.

Viceprimarul PNL, Virgil Pîrvulescu, ne-a declarat că se pregătește liniștit alături de colegii lui pentru alegerile din 2024 și că toată relația dintre Gutău și Gheorghiu este o scenetă.

Eu îi las pe vâlceni să se uite la această scenetă și ne vom auzi în 2024. Alături de consilierii mei, voi continua, la fel ca și până acum, să arătăm tuturor ce înseamnă machiajul frumos, aplicat de Gutău cu ajutorul PSD si USR, pe chipul orașului nostru: sărăcie, lipsă de viziune si abuzuri.

Viceprimarul liberal, Virgil Pîrvulescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *