Jubileu pentru Hidrocentrala Lotru – Ciunget

Vineri, 18 noiembrie 2022, Hidrocentrala Lotru – Ciunget a împlinit o jumătate de secol de la punerea în funcțiune.

Considerată cea mai complexă amenajare de acest tip din țara noastră, o adevărată capodoperă a ingineriei românești, perioada 1972 – 2022 a fost punctată vineri, 18 noiembrie 2022, printr-un eveniment festiv ca fiind un arc peste timp consemnat printr-o serie impresionantă de succese hidroenergetice repurtate de puterea acestei hidrocentrale de care se ocupă oameni pasionați de meseria lor, oameni care au dat dovadă de tărie și sacrificiu pentru ca astăzi România să beneficieze de o astfel de construcție monumentală.

La deosebitul moment festiv desfășurat la Hidrocentrala Lotru – Ciunget, unitate care a schimbat complet sistemul energetic național, recunoscută ca fiind unicat în România și în Sud Estul Europei, au participat autorități locale, personalități ale scenei politice vâlcene, dar și ministrul Energiei, Virgil Popescu și, nu în ultimul rând zeci de veterani care au lucrat în acest sector energetic.

Promisiuni pentru viitor în sectorul energetic

Prezent la eveniment, ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat cu acest prilej că toate investițiile nefinalizate de la Hidroelectrica vor trece printr-un proces de autorizare rapidă și vor fi cofinanțate prin Repower EU:

„Hidrocentrala Lotru – Ciungeteste o minune a tehnicii, a ingineriei românești, o minune a proiectării. Îmi place tot timpul să spun că Hidroelectrica este o companie a excelenței, este perla companiilor energeticii românești și anul acesta am bucuria, plăcerea și onoarea să particip la 50 de ani de la pornirea primului agregat de la Hidrocentrala Lotru – Ciunget. În această criză energetică trebuie să fim uniți, avem nevoie de energie pe cărbune, energie regenerabilă, energie nucleară, pentru că împreună putem trece peste această criză. Dacă în urmă cu 50 de ani ar fi existat siturile tip Natura 2000 cred că nu se făcea nimic și este datoria noastră să finalizăm investițiile care au rămas nefinalizate, și peste care din diverse motive s-au suprapus alte lucruri. Vreau să vă spun astăzi că este finalizată Ordonanța Repower și absolut toate investițiile nefinalizate al Hidroelectricii vor fi aprobate, vor trece într-un proces de autorizare rapidă și vor fi cofinanțate prin Repower EU pentru că avem nevoie de energie hidro, vorbim de peste 300 de megawați care zac nefolosiți din diverse motive. Am vrut să profit de acest eveniment și să vă spun că, împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu Ministerul Mediului dăm drumul la această ordonanță săptămâna acesta, cu circuit extern de avizare și o vom aproba în Guvern”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

După prezentarea investițiilor realizate în ultimii ani la centralele de pe Lotru și Olt, făcută de directorului Hidroelectrica Sucursala Vâlcea, Constantin Tîrș, privind retehnologizările de amploare de care au beneficiat uriașele mașinării a urmat un film de prezentare al centralei, iar în partea a doua a evenimentului, în mod simbolic, au fost acordate diplome de excelență oamenilor care au fost importanți la Hidrocentralei Lotru – Ciunget și pentru hidroenergetica românească.

Hidrocentrala Lotru – Ciunget este o poveste frumoasă

Povestea acestei hidrocentrale, denumită „bijuteria ingineriei energetice românești” a început în anul 1933 datorită ideii profesorului Dorin Pavel, părintele hidroenergeticii românești, el fiind acela care a prevăzut posibilă construirea Hidrocentralei Lotru – Ciunget în monografia publicată în acel an unde, în planul de amenajare hidroenergetică a teritoriului României a fost prezentat și proiectul tehnic pentru această amenajare, într-o formă corespunzătoare nivelului tehnic al acelui an. La 33 de ani distanță, mai exact în anul 1966 a pătruns pe Valea Lotrului prima echipă de constructori care era deja formată în urma amenajărilor realizatepe râurile Bicaz și Argeș. Prima misiune, și cea mai dificilă, pe care constructorii au avut-o, a fost să construiască drumul prin munți pe o lungime de 800 de kilometri. Toate acestea au făcut ca din 1966 până în 1972, perioadă când pe Valea Lotrului au muncit peste 12 mii de muncitori, s-a reușit performanța de a fi dat în funcțiune primul grup la Hidrocentrala Lotru – Ciunget.

Bazinul hidrografic al Lotrului acoperă o suprafață de 1024 de kilometri pătrați și prezintă un relief variat, accidentat, cu înălțimi care depășesc 2100 de metri, iar centrala Ciunget este unicat în România și în sud-estul Europei datorită căderii foarte mari de apă pe care o prelucrează – 809 metri. Debitele acumulate în lacul Vidra sunt dirijate către centrala Ciunget printr-o aducțiune principală, o galerie subterană cu diametrul de 5 metri și o lungime totală de 13,7 kilometri, până la nivelul castelului de echilibru. Urmează galeria forțată de 1,35 de kilometri, cu o înclinație de 30 de grade, care face legătura între galeria de aducțiune și centrala subterană. Astfel, apa ajunge la cele trei hidro-agregate de 170 de megavați fiecare compuse din turbine Pelton și generatoare sincron verticale. Puterea acestei hidrocentrele, de care se ocupă oameni tineri, pasionați de meseria lor, este impresionantă, de 510 MW. Apa uzinată este evacuată în lacul Mălaia prin galeria de fugă, care are o lungime de 6500 de metri. Hidrocentrala de la Ciunget asigură parametrii de calitate ai energiei electrice prin realizarea unor servicii de sistem, de asemenea constituie și rezerva unui grup de la Centrala Cernavodă. În caz de avarie, uriașa mașinărie de pe Lotru se pune în 3 sau 4 minute în funcțiune la putere maximă.

În epopeea Hidrocentralei Lotru – Ciunget pe locul întâi a fost omul, adevărat capodoperă a ingineriei românești a fost construită de caractere tari și, de-a lungul timpului, aici au lucrat oameni foarte buni în meseria lor. Toți cei prezenți la eveniment, cărora directorului Hidroelectrica Sucursala Vâlcea, Constantin Tîrș, împreună cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, le-au acordat diplome de excelență, au vorbit despre anii petrecuți la Hidrocentrala Lotru – Ciunget ca despre o școală a vieții, ca despre ceva care a împărțit lumea în două: înainte și după uriașa mașinărie de pe Lotru.

La mulți ani,  Hidrocentrala Lotru – Ciunget!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *