CCI Vâlcea a cerut Guvernului ca întreprinderile mari și foarte mari să beneficieze de plafonarea prețului energiei electrice

Camera de Comerț și Industrie Vâlcea, împreună cu camerele de comerț din mai multe județe, au inițiat un demers adresat prim-ministrului României prin care au cerut ca întreprinderile mari și foarte mari din România să fie incluse în categoria întreprinderilor care beneficiază de plafonarea prețului energiei electrice. „Întreprinderile mari și foarte mari din România realizează mai mult de jumătate din cifra de afaceri și asigură cel puțin 1 din fiecare 3 locuri de muncă din sectorul privat.

Contribuția lor la bugetele publice este esențială. Volumul de afaceri pentru IMM-urile din industrie depinde de volumul de activitate al întreprinderilor mari și foarte mari, care funcționează ca integratori industriali esențiali. Întreprinderile mari și foarte mari au cea mai mare contribuție la investițiile străine directe din România, au cele mai mari investiții în cercetare-dezvoltare și au implementat sisteme performante de eficiență energetică.

De asemenea, cea mai mare parte a exporturilor țării sunt realizate de către întreprinderi din această categorie. Schimbarea repetată și imprevizibilă a modului în care Guvernul încearcă să reechilibreze piața energetică din Romania a creat un pericol serios de reducere sau relocare a activității industriale competitive din România.

Prețurile și contractele industriale nu pot fi schimbate de pe o zi pe alta, marjele de profit la care industria competitivă lucrează pentru piața națională sau export sunt foarte mici. În situația turbulentă de pe piețele internaționale, avem nevoie mai mult ca oricând de predictibilitate pentru măsurile viitoare și de respectarea termenelor și angajamentelor pentru măsurile care au fost deja angajate.

Impactul economic pe care îl va avea asupra economiei românești uitarea întreprinderilor mari și foarte mari de la orice măsură de protecție va fi semnificativ! În cazul unor întreprinderi ponderea cheltuielilor cu energia a crescut de la 10 la 40%, acestea neavând nici o posibilitate de absorbție a șocului.

O reducere a activității cu doar 10% ar duce la pierderea a sute de mii de locuri de muncă și micșorarea contribuției la bugetele publice naționale și locale cu miliarde de lei. În acest moment, pe plan internațional, competitivitatea industriei românești este din păcate în mod direct afectată. Întreprinderile mari și foarte mari din România NU solicită subvenții, ci doar tratament echitabil și mai ales predictibil din partea Guvernului și a Parlamentului, în cazurile în care intervin cu politici publice în piața concurențială. Din considerentele de mai sus, vă solicităm să reintroduceți de urgență întreprinderile mari și foarte mari în categoria întreprinderilor care beneficiază de plafonarea prețului energiei electrice”, se arată în petiție.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *