În primele nouă luni din acest an, SC Chimcomplex SA a obținut venituri de 1,88 miliarde de lei și un profit net de 182 milioane de lei

SC Chimcomplex SA, principalul producător și furnizor de substanțe chimice din regiune, a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 182 milioane de lei, în scădere cu 56,9% față de aceeași perioadă din 2021, la afaceri de 1,76 miliarde de lei, în urcare cu 3%, potrivit datelor din raportul financiar trimestrial publicat la Bursa de Valori București.

Veniturile totale au urcat cu 2,4% în ianuarie-septembrie 2022, față de perioada similară din 2021, la 1,88 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile totale au crescut cu 23,7%, la 1,67 miliarde de lei.

Cheltuielile din exploatare au crescut pe fondul majorării prețurilor de achiziție pentru materii prime și utilități în cursul perioadei ianuarie-septembrie 2022, evoluție determinată de factori geopolitici.

Rata de creștere a acestora fiind mai mare decât creșterea prețului de vânzare al produselor finite, la nivelul celor 9 luni 2022 SC Chimcomplex SA a obținut o marjă de profitabilitate mai scăzută față de aceeași perioadă a anului trecut. SC Chimcomplex SĂ își concentrează în continuare activitatea pe sectoarele polioli-polieteri și sodă caustică acestea fiind cele mai profitabile. În perioada ianuarie-septembrie 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a modificat structura produselor în cifra de afaceri, crescând ponderea sodei caustice, urmare a prețurilor de vânzare mult îmbunătățite.

Activele imobilizate au crescut cu 18,4% ca urmare a achiziției prin licitație publică a activelor CET Govora de pe platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea, a investițiilor realizate în principal la instalația Polioli Speciali, la Cogenerarea de înaltă eficiență de 49 Mw de la Râmnicu Vâlcea, reabilitările instalației de Electroliză și prin achiziția de acțiuni ale companiei A6 Impex SĂ Dej și ale companiei Sistemplast deținute de UZUC. Activele circulante au crescut cu 9% în principal datorită creșterii stocurilor, creanțelor comerciale, a avansurilor către furnizori și a TVA de recuperat.

Datoriile pe termen lung ale societății au crescut cu 176 milioane de lei

În primele nouă luni, datoriile pe termen lung ale SC Chimcomplex SA au crescut cu 176 milioane de lei, în principal prin utilizarea integrală a liniei de credit pentru capital de lucru acordată de CEC Bank în 2021 și contractarea unui credit bancar pentru investiții de la Garanți Bank în luna august 2022.

În perioada următoare, societatea urmărește dezvoltarea prin continuarea programului de investiții strategice și își propune eficientizarea și stabilitatea din punct de vedere energetic. SC Chimcomplex SA este controlată în proporție de 85,2% de CRC Alchemy Holding, vehicul deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza, în timp ce statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, deține aproape 9% din capitalul social. Acțiunile CRC înregistrează o scădere de 24,8% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacții de 44,4 milioane de lei, respectiv o creștere de 7,55% în ultimul an, pe tranzacții de 56,5 milioane de lei. Compania are 5,8 miliarde de lei capitalizare, arată datele BVB.

Veniturile totale în perioada ianuarie-septembrie 2022 au fost de 1,88 miliarde de lei, din care 1,86 miliarde de lei venituri din exploatare și 20,28 milioane de lei venituri financiare.

La data de 30 septembrie 2022, SC Chimcomplex SA a înregistrat un profit operațional (rezultat din exploatare) de 228,9 milioane de lei. În perioada ianuarie-septembrie 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021: a crescut cifra de afaceri cu 50,9 milioane de lei, evoluție determinată în proporție de peste 80% de creșterea veniturilor din revânzarea energiei electrice, întrucât prețul de vânzare a reflectat creșterea prețurilor de achiziție; cheltuielile din exploatare au crescut pe fondul majorării prețurilor de achiziție pentru materii prime și utilități în cursul perioadei ianuarie-septembrie 2022, evoluție determinată de factori geopolitici (rata de creștere a acestora fiind mai mare decât creșterea prețului de vânzare al produselor finite, la nivelul celor 9 luni 2022 SC Chimcomplex SA a obținut o marjă de profitabilitate mai scăzută față de aceeași perioadă a anului trecut); cheltuielile financiare în primele 9 luni ale anului 2022 au înregistrat o scădere cu 45 milioane de lei datorată refinanțării creditelor externe în trimestrul III al anului 2021, pierderea financiară fiind redusă semnificativ.

În perioada ianuarie-septembrie 2022 pierderea financiară de 12,84 milioane de lei este formată din: dobânzi credite și alte cheltuieli financiare în sumă de 14,24 milioane de lei; profit din diferențe de curs valutar, în sumă de 1,4 milioane de lei. În perioada ianuarie-septembrie a anului 2022, SC Chimcomplex SA a produs și a livrat trei categorii de produse: polioli- polieteri, cu o pondere de 51% în total vânzări; produse clorosodice, cu o pondere de 41% în total vânzări; produse oxo-alcooli, cu o pondere de 3% în total vânzări.

Chimcomplex anunță preluarea funcției de director de către Ștefan Vuza

SC Chimcomplex SA anunță investitorii în legătură cu încetarea mandatului de director general a domnului Victor Avram, începând cu data 10 noiembrie 2022 și preluarea poziției de director general de către domnul Ștefan Vuza.

Schimbările în echipa executivă vor asigura continuitate în depășirea provocărilor momentului. Ștefan Vuza, ca lider al echipei executive vine cu perspectiva strategică și cu un leadership vizionar în vremuri turbulențe.

Ștefan Vuza va fi un ambasador al accelerării proceselor de digitalizare și prioritizării investițiilor pentru modernizarea instalațiilor de electroliză care vor consolida poziția de lider național al companiei în producția de hidrogen din apă și creșterea eficienței energetice, prin construcția unor capacități de cogenerare de înaltă eficiență gaz și hidrogen cu o putere instalată de 46,22 MWh.

„În numele întregului consiliu de administrație, vreau să-i mulțumesc domnului Victor Avram, care a jucat un rol foarte important în parcursul companiilor Chimcomplex și Oltchim, contribuind semnificativ la integrarea celor două combinate, apoi creșterea și dezvoltarea noii companii”, a declarat Ștefan Vuza, CEO și președinte al Consiliului de Administrație al SC Chimcomplex SĂ.

„Vremurile pe care le trăim nu ne mai oferă luxul timpului pentru acomodare, pentru a înțelege business-ul atât de specific al industriei chimice, de aceea preluarea funcției de CEO de către mine înseamnă și să putem determina creșterea noii companii și continuarea investițiilor fără sincope. În proiectele pe care ni le propunem dorim să integrăm o nouă echipă executivă revigorată cu talente și atuuri puternice, urmărind o aplecare mai specifică a managementului spre direcțiile investiționale dictate de piață și de contextul global pe care îl traversăm” a completat Ștefan Vuza.

În acest context, Veronica Preoteasa, administrator SC Chimcomplex SA, va prelua funcția interimară de Chief Commercial Officer (CCO), secondată de Dan Moldovan, ca Deputy Chief Commercial Officer (CCO). Veronica Preoteasa are o experiență de peste 37 de ani în industria chimică, din care 19 ani în poziții de management, 10 ani de consultanță în domeniul poliuretanilor și antreprenoriat în comerțul și distribuția de produse chimice.

Obiectul de activitate principal este 2013 cod CAEN – Fabricarea produselor chimice anorganice de bază, în conformitate cu prevederile actului constitutiv al SC Chimcomplex SA. Activitatea care deține ponderea cea mai mare în venitul realizat de societate în perioada ianuarie-septembrie 2022, conform codificării CAEN, este 2014 – Fabricarea altor produse chimice organice de bază. Structura organizatorică a SC Chimcomplex SA este de tipul ierarhic funcțională, având în componență compartimente dimensionate corespunzător cu volumul și complexitatea activităților, grupate pe criteriul funcțiunilor societății.

Activitățile realizate sunt structurate pe următoarele domenii de activitate: Management general, Economic, Comercial, Producție, Investiții – Dezvoltare afaceri. Activitățile fiecărei funcțiuni, în ambele locații Borzesti și Râmnicu Vâlcea, sunt realizate în cadrul celor cinci departamente prin compartimentele de specialitate.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *