Primarul din Pesceana a împărțit bugetul cu responsabilitate
Bugetul comunei Pesceana pentru anul 2023 a fost adoptat în ultima ședință de Consiliu Local, care a avut loc la finele lunii ianuarie, stabilindu-se liniile directoare ale administrației locale pentru acest an.
„Avem un buget auster”, ne spune viceprimarul comunei Pesceana, Georgian Fulgescu. În ciuda acestui fapt, administrația locală a împărțit banii cu responsabilitate, ca de fiecare dată, pe două capitole importante, respectiv funcționare și dezvoltare. În secțiunea privind bugetul de funcționare al administrației locale sunt prevăzute sumele necesare asigurării aparatului administrativ, însă fondurile alocate vor fi folosite și pentru reparațiile sau sprijinirea învățământului, persoanelor aflate în dificultate și sănătății.
Sume importante de bani sunt prinse în buget și pentru investițiile majore plănuite de administrația locală în acest an. În plus, din banii prevăzuți pentru dezvoltarea comunei se vor întocmi documentațiile pentru noi proiecte.
„Este un buget auster, mai mic față de cel de anul trecut cu 100 de mii de lei la capitolul sume defalcate din TVA, asta în timp ce și noi, administrația locală, facem față cu greu tornadei prețurilor care nu se mai opresc din creșteri. Cu toate acestea am împărțit bugetul cu responsabilitate pentru fiecare capitol, dar și pentru o serie de lucrări de intervenții pe care nu le-am propus”, ne-a spus viceprimarul comunei Pesceana, Georgian Fulgescu.
Cu un buget auster, dar cu multe planuri pentru dezvoltarea localității, primarul comunei Pesceana, Ion Vasile, va prioritiza proiecte și lucrări importante.
Spune că inclusiv pentru proiectul de asfaltare și pentru cel de extindere a sistemului de apă va identifica sursa de finanțare necesară.
La Pesceana, prin program PNI „Anghel Saligny”, dintre cele trei proiecte depuse, Ministerul Dezvoltării a alocat fonduri pentru finanțarea proiectului privind înființarea sistemului de canalizare pe tronsonul drumului județean.
Valoarea proiectului este de 10 milioane de lei. Celelalte două proiecte prevedeau asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 12 kilometri și extinderea sistemului de apă:
„Proiectul depus prin program PNI „Anghel Saligny” pentru asfaltare a fost finanțat mai întâi prin FDI pentru satele Ursoaia și Lupoaia și câteva străduțe în satul Negraia, pe o lungime de 12 kilometri. Pentru acest proiect avem inclusiv licitația făcută, dacă ni se alocau fondurile necesare imediat începeam. S-a pus problema dacă avem sistem de apă pe acest tronson de drum și, spre norocul nostru, există și rețea de apă. Cu toate acestea, proiectul de extindere a sistemului de apă nu a primit finanțare. În schimb s-a finanțat sistemul de canalizare pe tronsonul drumului județean. Pentru proiectul de asfaltare vom identifica alte surse de finanțare. Un lucru îmbucurător este faptul că drumul județean 677A Crețeni – Amărăști – Glăvile – Pesceana – Șirineasa este circulabil în cea mai mare parte”, a precizat primarul localității Pesceana, Ion Vasile.
Prin master planul județului, la Pesceana se vor executa lucrări de extindere a sistemului de apă pe o lungime de peste 11 kilometri.
La Pesceana se construiește din temelii un cămin cultural, iar investiția se realizează cu fonduri guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții
Noua clădire se construiește în centrul localității, în locul fostului cămin cultural. Noul așezământ cultural are o suprafață de peste 1200 de metri pătrați. Imobilul va avea două nivele: parter și etaj. Conform proiectului, la parter va exista o sală de spectacole, se va amenaja o cameră tehnică, un spațiu de depozitare și grupuri sanitare. La etaj va exista foyer, o bibliotecă și o sală de ședințe. La final, căminul cultural va fi utilat și dotat modern, iar viața culturală a comunei Pesceana va putea fi reluată cu spectacole și evenimente artistice:
„Pentru comunitatea noastră, construirea acestui cămin cultural era o prioritate. Lucrările se vor finaliza în toamna acestui an. Fac această precizare fiindcă nu aveam în localitate o sală, un loc unde copiii să își țină serbările, un spațiu unde să ne strângem cu toții la un loc, ne chinuiam prin sălile de clasă. Acum putem vorbi concret despre un spațiu unde se vor putea susține și la noi în localitate activitățile culturale. Clădirea respectă standardele europene, are parter și etaj, este o construcție pe o suprafață de 1200 de metri pătrați, cu o sală de spectacole care va avea o capacitate de 175 de locuri, bibliotecă, birouri și o sală de ședințe cu o capacitate de 20 de locuri. Căminul cultural va avea un parteneriat trainic cu școala, astfel încât cele două instituții vor desfășura activități permanente. Căminul va găzdui și un muzeu cu piese vechi achiziționate și un atelier de creație pentru meșteșugurile tradiționale”, a precizat primarul Ion Vasile.
Pe ultima sută de metri sunt și lucrările de construire a dispensarului medical și a noii grădinițe.