Virgil PÎRVULESCU: „Școala de la Copăcelu este unul dintre punctele de reper ale istoriei orașului Râmnicu Vâlcea”

Prima ședință ordinară a Consiliului Local din Râmnicu Vâlcea a reprezentat un circ total din cauza conflictului dintre tabăra primarului Mircia Gutău și tabăra liberalilor. Având în vedere că au fost invitați câțiva locuitori ai orașului, primarul s-a exteriorizat prin diverse jigniri la adresa opoziției, renunțând la orice rezervă de limbaj. Pentru a înțelege mai bine de ce există această tensiune la nivel local, am discutat cu viceprimarul liberal Virgil Pîrvulescu pentru a afla mai multe detalii. 

Impact REAL: De ce s-a comportat primarul Mircia Gutău atât de agresiv la ultimă ședință? 

Virgil PÎRVULESCU: Este un comportament care rezidă din faptul că de la zi la zi pierde puterea. Cetățenii municipiului Râmnicu Vâlcea nu mai sunt de acord cu deciziile lui. De asemenea, vedeți că anul 2023 este un an în care toate acțiunile din trecut se întorc împotriva lui. Faptul că atâția ani orașul a rămas într-o zonă de subdezvoltare, faptul că cetățenii nu mai au locuri de muncă, faptul că facturile au crescut și oamenii s-au săturat de firmele de casă ale primarului normal că influențează imaginea acestuia. Acesta este motivul pentru care era extrem de nervos, iar un altul este faptul că era ferm convins că prin ceea ce noi vom susține în Consiliul Local se va demonstra faptul că cifrele din buget care urmau să fie supuse dezbaterii sunt doar niște sume care întrețin un aparat care, în momentul de față, nu lucrează pentru cetățeanul orașului. Mai mult decât atât, dacă este să discutăm din punct de vedere politic, orice om de acest fel există pe piață atâta timp cât în spatele lui sunt voturi. În momentul de față Mircia Gutău nu mai este o opțiune pentru cetățeni în orașul Râmnicu Vâlcea și prietenii din diferite partide de pe șirul politic încep ușor să îi întoarcă spatele, pentru că își dau seama că alăturarea lor alături de acest primar înseamnă doar un dezastru pentru aceștia. 

Impact REAL: Ce idei aveți pentru reabilitarea școlii de la Copăcelu? 

Virgil PÎRVULESCU: Așa cum am arătat și cetățenilor, școala de la Copăcelu este unul dintre punctele de reper ale istoriei orașului Râmnicu Vâlcea. Am spus-o și o spun din nou: este un edificiu ridicat de pe vremea Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, este o un punct de reper pentru noi, pentru istorie. Dacă noi ne batem joc de istoria orașului, ce viitor putem avea? Împreună cu cetățenii din Copăcelu vom proceda la o igienizare a zonei, vom solicita prin direcția de cultură să putem introduce în patrimoniul național această clădire. Mi-aș dori din suflet ca vechea școală de la Copăcelul, care are atâta istorie între zidurile respective, să poată fi vizitată ca un punct turistic. De ce să nu poată oamenii înțeleagă ce înseamnă istoria României și ce a făcut regele Carol pentru România? Din punctul meu de vedere, este momentul în care România începe să se modernizeze și avem în momentul de față  un plan astfel încât școala să ajungă în locul în care îi este destinat ca urmare a istoriei și a ceea ce s-a întâmplat. 

Impact REAL: Din postările dumneavoastră, am observat că vorbiți despre alte orașe care au reușit să obțină un preț bun pentru gigacalorie. Cum poate beneficia și Râmnicu Vâlcea de acest lucru? 

Virgil PÎRVULESCU: Ca cetățean al municipiului Râmnicu Vâlcea, pe mine mă doare când trebuie totdeauna să arăt că alte orașe sunt mai dezvoltate. Orașul Râmnicu Vâlcea are un potențial fantastic, dar ca să poți să arăți potențialul în oraș trebuie să duci fondurile în locurile potrivite și să găsești oamenii potriviți. Cred și am crezut întotdeauna că orașul Râmnicu Vâlcea are oameni pregătiți în orice domeniu. Normal că este mai ieftin atunci când agentul termic este produs la o unitate energetică de genul CET Govora, însă, pentru asta ai nevoie să scoți politrucii din funcțiile acestea și să faci un CET competitiv pe piață. Acolo trebuie dimensionat personalul în funcție de nevoi și putem vorbi despre eficiență, mai ales că aburul industrial care produce la rândul lui apă caldă menajeră este un produs rezidual atunci când produci și energie electrică. De ce a ajuns CET Govora în faliment? Ar trebui să arătăm cu degetul către persoanele responsabile. Toți cetățenii orașului Râmnicu Vâlcea trebuie să fie unitari și la distribuția veniturilor și la contribuția cu impozite și taxe către primărie.  

Impact REAL: Din câte am înțeles, proiectele liberalilor sunt refuzate de primar și nu sunt propuse la vot în Consiliul Local. Totuși, care ar fi proiectele prioritare ale PSD/PER/USR pentru anul 2023, având în vedere că nu au loc de alte propuneri? 

Virgil PÎRVULESCU: Cel mai important proiect pe care îl propune Mircia Gutău este să facă două poduri peste râul Olănești și alte două străzi care să unească blocurile construite de cei din familia dumnealui. Un alt proiect important pentru PSD/PER ar fi sensul giratoriu din Lenin Sud. Iarăși a alocat mulți bani pentru clădirea care urmează a fi cedată Ministerului Finanțelor, deși, dacă stăm și ne gândim ca și disponibilitate de amplasare a zonei în care să meargă autocarele, s-au băgat atâția bani în sediul ETA încât acolo ar putea să fie cea mai importantă autogară a municipiului Râmnicu Vâlcea, unde cetățenii să găsească toate legăturile către diverse destinații. În momentul acesta efectiv ne batem joc de oameni, doar de dragul de a cheltui niște bani și a spune că am făcut totuși ceva. Până acum s-au făcut doar borduri. Nu spun că nu avem nevoie și de acestea, dar nu pot merge banii doar acolo.  

Impact REAL: Vorbind de proiecte, cine are de câștigat din afacerea cu panseluțe, fiind cheltuiți sute de mii de euro anual din bugetul local? 

Virgil PÎRVULESCU: În primul rând are de câștigat Mircia Gutău, care a mărit schema de personal de la Piețe Prest, toți acești angajați fiind transformați în votanți. Furnizorii de la Piețe Prest reprezintă o cale de câștig de asemenea, deoarece această societate este doar un intermediar în procesul de a aduce florile pe piață. Cum poți să nu faci bani atunci când ai un client foarte sigur care îți va plăti mereu? Este vorba despre banii din bugetul local, adică din impozitele și taxele achitate de cetățenii municipiului Râmnicu Vâlcea. Dacă respectivii furnizori se regăsesc în jurul actualului primar înseamnă că au toți de câștigat, înseamnă că formează un club de business și toată lumea înțelege de ce se procedează așa. 

Impact REAL: Am observat un comportament ciudat al secretarului Ion Didoiu la ultima ședință de Consiliu Local. Este acesta mai degrabă un om politic susținător al lui Mircia Gutău decât o persoană cu rol administrativ? 

Virgil PÎRVULESCU: Din punctul meu de vedere este o persoană care este dependentă în proporție de 150% de actualul primar al orașului. Probabil că instituțiile abilitate îmi vor da sau nu dreptate. Mircia Gutău l-a legat de el și secretarul își depășește de multe ori atribuțiile, dar aici trebuie să intervină instituțiile abilitate. Eu știu că încă face obiectul unei analize a comisiei de disciplină de pe lângă Prefectura Râmnicu Vâlcea, având deja un an în care este nesoluționată și ținută acolo la raft. Când cetățeanul Ion Didoiu o să meargă pe stradă și se va întâlni cu locuitorii o să se uite în ochii oamenilor care dezavuează genul acesta de comportament. Ar fi fost excelent să rămână secretarul un funcționar public imparțial. Din păcate a pierdut această ocazie pentru că îi place să fie legat ombilical de actualul primar.  

Impact REAL: Președintele Andreea Rădulescu de la ultima ședință părea să fie mai degrabă din tabăra PER/PSD decât de la USR. Până la sfârșitul mandatului, consilierii USR se vor alătura primarului Mircia Gutău definitiv? 

Virgil PÎRVULESCU: Aceștia sunt niște oameni refugiați în brațele primarului ca niște puișori la pieptul lui. Acum pozează Andrei Gheorghiu că a fost trădat, dar este doar un teatru ieftin. Sunt dependenți și le place la momentul de față să mănânce grăunțe de la primar, nu au capacitatea și nici educația să rămână fermi și să nu înșele voturile cetățenilor. Și-au bătut joc de voturile primite în campania din anul 2020. Părerea mea este că atât Gheorghiu, cât și cei doi golași nu vor mai intra în socotelile electoratului din 2024. Au trădat tot ce înseamnă principiile oamenilor care au avut încredere în ei. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *