Prețul energiei în România | Deputatul Lazăr Ion Marian spune că românii plătesc pentru incompentența lui Virgil Popescu

În ultimii ani, prețurile la energie au crescut semnificativ în Europa, iar România nu a fost o excepție. Potrivit datelor Eurostat, în 2021, prețurile la electricitate în România au fost mai mici decât media europeană, dar au crescut semnificativ față de anii precedenți. În al doilea semestru al anului 2021, prețurile la electricitate au crescut cu peste 20% față de aceeași perioadă a anului anterior.

În ceea ce privește prețurile la gaze, România se află la mijlocul clasamentului european, cu un preț mediu mai mic decât în țări precum Germania, Franța sau Italia. Cu toate acestea, prețurile la gaze naturale au crescut semnificativ și în România, în special din cauza majorării taxelor și impozitelor din sectorul energetic.

Cu toate acestea, România înregistrează cea mai mare creștere a prețului la energia electrică din întreaga Uniunea Europeană. Prețurile energiei electrice de uz casnic au crescut în toate statele membre UE, cu excepția Maltei (-3%, în monedele naționale) și a Țărilor de Jos (-7%), în a doua jumătate a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, conform Eurostat.

Deputatul vâlcean USR, Lazăr Ion Marian, spune că este o situație deplorabilă în țară din pricina acestui lucru, iar vina aparține în mare parte lui Virgil Popescu, actualul ministru al energiei. De asemenea, explică cum s-a implicat USR privind această problemă, dar demersurile au fost oprite de către PNL și PSD.

𝐄𝐬𝐭𝐞 𝐫𝐮𝐬̧𝐢𝐧𝐨𝐬 𝐬̧𝐢 𝐢𝐧𝐚𝐝𝐦𝐢𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥 ca o ţară cu o rețea hidrografică excelentă, cu suficient cărbune, cu termocentrale care sunt funcționale, dar stau închise, cu zăcăminte de gaz, a importat în 2022 nu mai puțin de 6 TWh energie electrică la un preț cu 𝟓𝟎% 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 decât prețul de producție în România.

𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐢 𝐩𝐥𝐚̆𝐭𝐞𝐬𝐜 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢𝐧𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐕𝐢𝐫𝐠𝐢𝐥 𝐏𝐨𝐩𝐞𝐬𝐜𝐮. USR a depus mai multe moțiuni împotriva ministrului Energiei, însă PNL și PSD au făcut de fiecare dată scut în jurul acestui incompetent. De asemenea, USR a făcut în nenumărate rânduri apel la Virgil Popescu să dea drumul la investițiile în energie, fără niciun rezultat.

În loc să profităm de acest context internațional și să devenim jucători relevanți în regiune, negociind influența pentru energia pe care alții o caută, ne uităm la ce avem și 𝐜𝐮𝐦𝐩𝐚̆𝐫𝐚̆𝐦 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐚𝐥𝐭̦𝐢𝐢 𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐭̧𝐮𝐫𝐢 𝐞𝐱𝐨𝐫𝐛𝐢𝐭𝐚𝐧𝐭𝐞.

Astfel, iată-ne în situaţia în care vedem cum 𝐩𝐫𝐞𝐭̧𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐚̆ 𝐧𝐢 𝐬𝐞 𝐝𝐮𝐛𝐥𝐞𝐚𝐳𝐚̆ fără ca nimeni să facă nimic, iar ţări precum Bulgaria să aibă doar nişte creşteri nesemnificative.

Deputatul USR, Lazăr Ion Marian

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *