Pentru comunitatea din Cernișoara proiectul de apă rămâne în continuare la stadiul de vis

Cernișoara este prinsă în lotul doi cu proiectul de înființare a sistemului de apă pe o lungime de aproximativ 15 kilometri, investiție care ar trebui să fie realizată de Apavil S.A. – operator regional pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare, în calitate de beneficiar al proiectului finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Din păcate, alimentarea cu apă potabilă pentru cele șapte sate ale localității Cernişoara pare că va rămâne în continuare pentru întreaga comunitate la stadiul de vis, pentru că firma Apavil S.A a rămas împotmolită în documente, conducerea dă din umeri din incompetență sau nepăsare, fără să aibă vreun răspuns în fața primarilor celor 36 de localități incluse în acest program.
Faptul că proiectul de apă și canalizare este prins în continuare în documente şi hăţişurile birocratice, fără nici un răspuns din partea operatorului regional îi aduce nemulțumire primarului Dumitru Ciorâcă. Acesta nu vede o ieşire din acest impas, pentru că la Cernișoara sunt zeci de gospodării care nu au apă în fântâni, iar problemele apar indiferent de anotimp, oamenii fiind nevoiți să se aprovizioneze cu apă de la zeci de kilometri:
„Am participat, ca de obicei, la fiecare ședință organizată de Apavil, de această dată a fost prezent și reprezentantul de la Eptisa – compania specializată în inginerie și consultanță. Nemulțumirea tuturor primarilor a fost văzută prin reacțiile pe care le-au avut în timpul acestei ședințe și mi se pare normal să fie supărați, atâta vreme cât au trecut patru luni și tot în evaluare sunt documentele. Nu există o certitudine. Că sunt probleme suntem de acord, dar, în momentul în care vii în fața primarilor, consider că este necesar să vii cu o soluție de rezolvare. Ca să ne întâlnim pentru a discuta că avem probleme asta nu este o soluție, în felul acesta vom discuta la nesfârșit, trece anul și nu se rezolvă nici o problemă. Consider că trebuie să caute oamenii care sunt capabili pentru găsi o soluție de rezolvare a acestor probleme, pentru că deja răbdarea primarilor și a cetățenilor din comunele care fac parte din asociație este întinsă la maxim. Vine vara, ce facem la Cernișoara? Din nou vom avea aceeași problemă, de dimineața până seara cărăm apă pentru oameni și animale cu cisternele. Cernișoara are nevoie de apă și canalizare urgent. La noi, atunci când este secetă pe pârâu nu este apă să bea o pasăre, iar când plouă apele mătură tot în cale. Cum să fii liniștit în situația în care din nou suntem la jumătatea anului și nu există nimic concret? Apavil se scuză că sunt probleme, dar problemele nu le-am generat noi, primarii”, ne-a declarat pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernișoara.
Cernişoara este una dintre comunele care face parte din master-planul judeţului, unde zeci de localităţi au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizare, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă este supărat fiindcă, după 30 de ani de la Revoluţie, astăzi, în mare parte, satele sunt în continuare fără apă şi canalizare. Cel mai grav lucru este că oamenii din Cernişoara sunt la mila ploii, iar o parte din zonă se deşertifică încet. Sunt perioade când nu plouă deloc şi, din cauza secetei, apa care izvorăşte câte puţin peste noapte în fântânile din sat este cu nisip şi argilă. Astfel, mulţi sunt nevoiţi să aducă apă de băut de la distanţe destul de mari sau să cumpere apă îmbuteliată. În alte dăţi plouă de ia casa cu totul, iar pârâul Cernişoara, care în perioadele de secetă este doar un firicel de apă, mătură totul în cale.
În ceea ce privește canalizarea situaţia este şi mai gravă, numai câţiva dintre cetăţeni speră la ziua când gospodăriile lor vor fi conectate la sistem
„Noi suntem prinşi în acest master-plan al judeţului doar cu sistemul de apă, fiindcă de la canalizare am fost excluşi. Avem promisiunea că va apărea o axă de finanțare prin AFM pentru înființarea sistemului de canalizare”, ne-a declarat pastorul Dumitru Ciorâcă, primar al comunei Cernișoara.
Proiectul de realizare a rețelei de apă și canalizare prin intermediul Apavil este cea mai mare investiție din județ, estimată la valoarea de aproximativ 220 de milioane de euro, finanțată prin POIM 2014-2020, care prevede realizarea a 1700 de kilometri de rețea de apă și apă uzată din 36 de localități vâlcene. Investiția are un impact direct asupra vieții a nu mai puțin de 100 de mii de locuitori ai județului, dar, de un deceniu, bate pasul pe loc. Este un program unde zeci de localități din județ și-au depus documentația cu speranța obținerii mai rapide a unor bani europeni destinați alimentării cu apă și canalizare, dar acum lucrările sunt prea mult întârziate din incompetență sau nepăsare, ceea ce face ca acest program să fie compromis.
Prin urmare, apa și canalizarea sunt un subiect extrem de sensibil, de strictă actualitate şi necesitate, dar proiectul bate pasul pe loc de peste 10 ani.