La Stroești, lucrările la noile rețele de apă și canalizare avansează în ritm alert
Cu banii primiți prin PNI „Anghel Saligny”, la Stroești se lucrează la înființarea rețelei de canalizare. Valoarea proiectului este de 15 milioane de lei și se va reuși introducerea rețelei de canalizare în procent de 30% din totalul necesar localității și construirea unei stații de epurare:
„Din totalul de 33 de kilometri necesari, se vor introduce 10 kilometri de conductă. Lucrările au început pe zona drumului județean, un lucru destul de important fiindcă acesta intră într-o reabilitarea cu fonduri atrase de Consiliul Județean, anul viitor. Lucrarea de canalizare este în grafic, avansează în ritm alert și estimăm ca în două luni se va finaliza proiectul”, ne-a declarat primarul comunei Stroești, Toma Ciolacu.
Sunt în curs de discuție lucrările de construire a unui nou puț forat de mare adâncime
Comunitatea din Stroești beneficiază de apă la robinet însă, spune primarul, administrația locală intenționează să mai construiască un nou puț de mare adâncime pentru asigurarea debitului întregii rețele:
„Pentru o mai bună funcționare a sistemului de apă, intenționăm să forăm un puț. Noi am mai forat unul, dar nu este suficient pentru că verile sunt foarte fierbinți și toate izvoarele și bazinele pot secă. Din fericire, noi nu am restricționat apa, am gestionat problema în așa fel încât toate gospodăriile să beneficieze de apă indiferent de anotimp. Deci, lucrurile au mers foarte bine din acest punct de vedere”, ne-a declarat primarul comunei Stroești, Toma Ciolacu.
În contextul exploziei tarifelor la electricitate primarul localității Stroești are în plan atragerea fondurilor pentru construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de 3000 de metri pătrați:
„Și pentru iluminatul stradal s-au atras fonduri. În localitate sunt montate peste 1000 de lămpi cu LED și vreo 700 de lămpi cu economice. La noi, iluminatul public este introdus pe fiecare ulicioară și funcționează fără întrerupere, în fiecare noapte. Pentru reducerea facturilor la energie, identificăm fondurile necesare pentru amenajarea unui parc fotovoltaic. Avem depus deja o documentație la Ministerul Mediului pentru amenajarea unui teren pe o suprafață de 3000 de metri pătrați cu panouri fotovoltaice”, declară primarul comunei Stroești, Ciolacu Toma. Punerea în funcțiune a parcului fotovoltaic va acoperi un procent destul de însemnat din necesarul de energie electrică al localității Stroești. Pe lângă avantajul că energia produsă de panourile fotovoltaice va aduce o reducere semnificativă la factura de energie electrică, la fel de important este și faptul că va asigura o anumită independență energetică localității, iar banii economisiți se vor putea direcționa către alte proiecte necesare comunități.