Primarul orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu: ”Localitatea Horezu va ieși în luna septembrie din acest proiect al județului de apă și canalizare”

Orașul Horezu face parte din master planul județului, în cadrul căruia zeci de localități au depus documentații pentru a obține mai rapid finanțare europeană destinată sistemelor de apă și canalizare, renunțând astfel la investițiile susținute prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.
Primarul Nicolae Sărdărescu este dezamăgit, deoarece orașul este blocat în acest Program Operațional Infrastructură Mare (POIM) de peste 10 ani, perioadă în care a primit doar promisiuni la fiecare ședință. El subliniază că fondurile europene destinate acestui proiect major sunt promițătoare doar la nivel teoretic, însă după atâția ani, acestea nu sunt încă disponibile în realitate.
Orașul Horezu este implicat în acest POIM printr-un proiect major în valoare de 24 de milioane de euro
Primarul afirmă că sistemul de apă și canalizare al orașului Horezu necesită o reabilitare urgentă, aceste lucrări fiind planificate în cadrul acestui master plan județean. Pe parcursul acestor ani, primarul orașului Horezu nu a reușit să inițieze alte proiecte de finanțare europeană sau guvernamentală pentru reabilitarea sistemului de apă și canalizare, din cauza blocării proiectului în acest Program Operațional Infrastructură Mare. Confruntat cu această situație, declară că dacă până în luna septembrie nu se va semna contractul de finanțare, localitatea Horezu va ieși din acest proiect.
Cauza acestei situații constă în lipsa de interes din partea conducerii Societății Apavil S.A. – operator regional pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Această entitate, în calitate de beneficiar al proiectului major finanțat prin POIM, a semnat un contract de finanțare la sfârșitul anului 2022, însă nu a reușit să gestioneze eficient acest proiect și, din neglijență sau incompetență, acesta pare să fi fost abandonat.
Proiectul de implementare a rețelei de apă și canalizare prin intermediul Apavil reprezintă cea mai mare investiție din județul nostru, evaluată la aproximativ 220 de milioane de euro. Primarul Nicolae Sărdărescu, împreună cu primarii celor 36 de localități incluse în acest amplu proiect al județului, sunt supărați și acuză Apavil:
”Le-am spus de fiecare dată, inclusiv la ultima ședință la care am participat, că acest proiect de apă și canalizare al județului se pierde din dezinteres și incompetență. Le-am transmis în scris că nu voi mai participa la nicio ședință, fiindcă de fiecare dată ni se spun «povești», nimic fundamentat, nimic concret. Am reproșat conducerii Apavil S.A. modalitatea de prioritizare a loturilor care vor intra la finanțare, deoarece nu au stabilit nicio regulă. Orașul Horezu este prins cu lucrările în ultimele loturi, dar nici acest lucru nu s-a respectat, pentru că în luna septembrie trebuie să vină caietul de sarcini pentru Horezu și Vaideeni, iar în luna noiembrie trebuie să fie scoase la licitație. Cu toate angajamentele și promisiunile, inclusiv cu procesul verbal de ședință scris, nu a venit caietul de sarcini din cauza faptului că Apavil nu întocmește procesul verbal de recepție pentru documentațiile transmise de către proiectant. Anul trecut, am declarat că vom ieși din acest master plan de apă și canalizare al județului, dar nu am ieșit. Le-am comunicat că acest proiect nu se va realiza și că vom fi mințiți în continuare, dar în urma rugăminților colegilor primari și a angajamentului domnului Robert Schell am rămas în continuare în acest ADI. Dacă în luna septembrie nu se va semna contractul de finanțare, localitatea Horezu va ieși din acest proiect, iar noi vom încerca să identificăm alte surse de finanțare”, a precizat primarul orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu.
De peste 10 ani, localitățile blocate în acest proiect nu au putut accesa fonduri pentru reabilitarea sistemului de apă și canalizare, fiind captive în acest proiect. Primarii care au reușit să se desprindă de această asociație ADI Apă Vâlcea au astăzi canalizare și apă în localități, reușind să obțină fonduri pentru respectivele investiții.
Primarul orașului Horezu are în plan proiecte importante, precum asfaltarea drumurilor, amenajarea pistelor de biciclete și alte inițiative menite să îmbunătățească infrastructura locală. Cu toate acestea, demersurile sale au fost întâmpinate cu opoziție din partea celor de la Apavil, care au afirmat că teoretic lucrările de apă și canalizare au prioritate și că alte proiecte nu ar trebui să înceapă. Această atitudine ar putea duce la blocarea progresului în orașul Horezu, deoarece proiectul de apă și canalizare al Apavilului pare a fi abandonat.