Proiect european de un milion de euro: o platformă modernă de depozitare și gestionare a gunoiului de grajd în Stoenești

Cu ajutorul finanțării europene în valoare de un milion de euro, comuna Stoenești va beneficia de o platformă de depozitare și gestionare a gunoiului de grajd, într-un proiect coordonat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Această inițiativă are ca scop soluționarea eficientă și ecologică a problemei gestionării gunoiului de grajd, contribuind, în același timp, la prevenirea poluării cu nitriți și nitrați în zonă.

Platforma de depozitare și gestionare a gunoiului de grajd va fi amplasată în izlazul comunal și va respecta standardele europene. Această investiție esențială va permite fermierilor din comună să depoziteze gunoiul de grajd în condiții sigure și igienice pe durata iernii și să-l utilizeze ca îngrășământ pentru terenurile lor agricole în sezonul de primăvară. Această practică contribuie semnificativ la îmbunătățirea fertilității solului și la obținerea unor recolte mai bogate.

Primarul Stoeneștiului, Gheorghe Dumbravă, a subliniat importanța acestui proiect pentru comunitate și pentru mediu. El a evidențiat faptul că platforma de gunoi de grajd va rezolva o problemă majoră cu care se confruntă fermierii locali și va oferi o soluție ecologică pentru gestionarea gunoiului de grajd și a resturilor vegetale. Gunoiul va fi distribuit pe terenurile agricole în conformitate cu practicile agricole recomandate, contribuind astfel la o creștere sănătoasă a culturilor.

Investiția cuprinde două componente esențiale: construcția platformei de depozitare și achiziționarea utilajelor necesare pentru manipularea gunoiului. Printre aceste utilaje se numără un buldoexcavator, un tractor și o vidanjă, care vor facilita procesul de depozitare și distribuire a gunoiului de grajd.

Această inițiativă a fost primită cu bucurie de locuitori, deoarece fermierii trebuie să demonstreze că au un loc de depozitare a gunoiului sau o fosă vidanjabilă în cadrul proiectelor depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Utilizarea platformei special amenajate va elibera fermierii de această obligație și va contribui la reducerea costurilor pentru aceștia.

De asemenea, se estimează că noul amplasament ar putea fi folosit și de locuitorii din localitățile învecinate, ceea ce va extinde beneficiile proiectului asupra întregii regiuni.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *