Paradoxul corupției în politică

Corupția, și implicit luarea mitei, pare să fie o trăsătură constantă a vieții politice, un fenomen pe care îl putem observa frecvent în sfera politică românească. Acest comportament pare să fie înrădăcinat profund în atitudinea politicianului nostru, devenind o caracteristică care se repetă în mod persistent în acest mediu. Cu toate acestea, este surprinzător să observăm că liderii de partid sunt deseori luați prin surprindere când unul dintre membrii echipei lor este prins în actul corupției.

Mai cu seamă, această surpriză derivă din neașteptarea faptului că acești membri s-ar dovedi atât de  proști încât să fie depistați în astfel de activități ilegale.

Pe lângă șoc, liderii de partid se confruntă și cu un alt sentiment puternic de furie. Ei sunt supărați și surprinși de pierderea unui membru important al partidului lor, care contribuia semnificativ la finanțarea și susținerea acestuia. Acest sentiment de furie provine din faptul că partidele politice au nevoie de finanțare constantă pentru a-și susține activitățile și campaniile, iar pierderea unui membru influent și aportul financiar pe care îl aducea poate crea o vulnerabilitate în funcționarea partidului.

În opinia noastră, a celor din afară,  acesta este un paradox evident. Este dificil de conceput că un lider de partid nu ar fi la curent cu practicile corupte ale unor membri din propria sa echipă. Nu poți să nu fii suspicios sau să nu auzi zvonuri în cadrul partidului cu privire la astfel de activități ilegale.

Într-un fel, această surpriză aparentă a liderilor de partid poate fi interpretată ca o formă de acceptare tacită a unor astfel de practici, ceea ce ne ridică tuturor întrebări serioase cu privire la etica clasei noastre politice.

Dar ne-am obișnuit, politicienii noștri manifestă surprindere de fiecare dată când membri ai propriului partid sunt prinși în actul luării de mită. O altă uimire a lor ar putea fi și faptul că nu se așteptau ca DNA să desfășoare astfel de investigații sub nasul lor. Un exemplu recent în acest sens este șeful Consiliului Județean Vaslui, membru de seamă al PSD, care a fost capturat în timp ce primea mită.

Cu toate că este cunoscut faptul că politicienii sunt implicați în acte de corupție, există o distincție importantă între ei. Această distincție constă în faptul că pentru unii dintre aceștia, DNA nu pare să primească ordine sau să fie activat pentru a ancheta aceste cazuri. Asta reprezintă singura variație notabilă. Întrebarea esențială rămâne:  de ce pentru unii politicieni se permit acest comportament și nu se iau măsuri preventive înainte ca aceștia să fie descoperiți și să fie acuzați de corupție.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *