”Festivalul Olarilor” de la Lungeşti: Tradiție și artă milenară

Festivalul Olarilor din Lungești la a 45-a ediție

Aflat la cea de-a 45-a ediție, Târgul Olarilor de la Lungești, un festival al artei populare, a reunit duminică, 16 iunie, puținii meșteri din zonă care, din dragoste pentru meșteșug, încă învârt roata de olar cu piciorul și creează obiecte de artă vechi de milenii.

Astfel, duminică, de la ora 9.00 până seara târziu, întreaga comunitate din Lungești și nu numai a admirat și a putut să cumpere diverse produse artizanale din ceramică. Printre acestea, la loc de cinste, s-au aflat îndrăgitele oale de sarmale, străchinile, ulcelele și ulcioarele în diferite forme, vasele decorative, vazele pentru flori, farfuriile de diferite mărimi, cănile și figurinele de lut. Târgul a reprezentat și anul acesta o bună ocazie de achiziționare a produselor de artă populară autentice, de o rară frumusețe, iar prețurile au fost pentru toate buzunarele, de la câțiva lei pentru o simplă figurină din lut până la câteva sute de lei pentru obiecte de decor de dimensiuni mai mari. Vizitatorii care au ajuns la Lungești duminică, 16 iunie, au reușit cu greu să fie cumpătați când a venit vorba despre cumpărături.

Manifestarea de la Lungești este cunoscută și îndrăgită nu doar pentru produsele de ceramică realizate cu mare pricepere de meșterii olari, ci și pentru atmosfera creată pe izlazul comunal din Răcoasa, care de 45 de ani a reușit să familiarizeze întreaga zonă de sud a județului cu vestita sărbătoare.

În cadrul manifestării au avut loc festivități de premiere a olarilor, a celor care au contribuit la susținerea acestui eveniment. După-amiază, în timp ce olarii și-au expus vasele de lut în cadrul târgului de ceramică, Tiberiu Costea, primarul care a câștigat cel de-al patrulea mandat obținând pe 9 iunie un procent impresionant de 73,83% din voturi, consolidându-și astfel poziția de lider incontestabil al comunității în fața contracandidaților săi, le-a acordat premii familiilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie. În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, primarul le-a urat bun venit și le-a mulțumit tuturor celor care au dat curs invitației la sărbătoarea comunei.

După momentul oficial, cetățenii și invitații lor au avut parte de un spectacol la care au participat soliști talentați, grupuri și ansambluri folclorice renumite. De la eveniment nu au lipsit nici politicienii și  reprezentanți ai diferitelor instituții județene, care au răspuns invitației la eveniment.

La eveniment, alături de primar și întreaga comunitate, au fost prezenți președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Aurel Simion, senatorul Claudia Banu, reprezentanți ai diferitelor instituții județene, consilieri locali și prieteni care au răspuns invitației și au participat.

Lutul de Lungești are o calitate excepțională. Olăritul este zestrea cea mai de preț a Lungeștiului, o tradiție bine definită, pe care administrația locală încearcă din toate puterile să o păstreze.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *