Numeroase medii de 10 la Evaluarea Națională în Vâlcea, dar realitatea cruntă din mediul rural nu se schimbă nici în 2023

Ministerul Educației a anunțat că peste 76% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională în 2023 au obținut medii peste 5, conform unui comunicat de presă emis astăzi. Acest procent reprezintă al treilea cel mai mare rezultat în ultimii 6 ani.

Potrivit datelor oficiale, numărul absolvenților prezenți la examenul de clasa a VIII-a a fost de 154.115, dintr-un total de 161.652 de absolvenți înscriși. În ultimii doi ani, rata de prezență a înregistrat următoarele cifre: 93,9% în sesiunea 2021 și 95,5% în sesiunea 2022. Astfel, rata de participare în sesiunea 2023 a examenului a fost de 95,3%.

Dintre cei 154.115 elevi prezenți, 117.507 au obținut medii mai mari sau egale cu 5, ceea ce reprezintă o rată de succes de 76,2%. Aceasta înseamnă o scădere de 6,1% față de anul precedent și o valoare similară cu cea înregistrată în 2020.

Procentul mediilor mai mari decât 5, în funcție de județ. Sursă foto: Edupedu.ro

Situația din județul Vâlcea

Județul Vâlcea are cele mai multe medii de 10 la Evaluarea Națională direct proporțional cu numărul elevilor. În București sunt cele mai multe medii maxime: 94 de candidați au luat media 10 la ambele probe scrise. Pe locul al doilea este județul Iași, cu 28 de medii de 10, iar pe al treilea loc este județul Cluj (24 de medii maxime).

Anul acesta, rata de promovabilitate la Evaluarea Națională în județul Vâlcea este de 77,6%, fiind asemănătoare cu rata de promovabilitate la nivel național.

Un lucru important de menționat este că elevii își vor alege unde să continue studiile liceale în funcție de media Evaluării Naționale, fără să mai adauge nota generală din gimnaziu. Acest lucru se întâmplă începând cu anul acesta. De cele mai multe ori, elevii erau ajutați de media generală din clasele V-VIII pentru media de admitere la liceu per total.

Prin urmare, la momentul alegerii liceului dorit, elevii se vor ghida după cea mai mică medie de intrare, însă trebuie să țină cont de faptul că anul trecut media era ajutată de media generală din gimanziu.

De exemplu, dacă la Liceul Sanitar „Antim Ivireanu” media de admitere la Științele Naturii de anul trecut era de 7.50, anul acesta este posibil să scadă cu câteva zeci de sutimi, poate chiar cu 0.50 și să se ajungă anul acesta ca media de admitere să fie în jur de 7.00.

Realitatea crudă din mediul rural

Din păcate, nu toate școlile gimnaziale rurale din județul Vâlcea, sau din România, beneficiază de atenția din anumite medii urbane. Sunt cazuri în care unele școli din mediul rural au medii mai bune decât multe din mediul urban, însă procentul este nesemnificativ. Realitatea este că elevii din mediile defavorizate sunt dezavantajați din acest punct de vedere și acest lucru se observă la notele obținute la Evaluarea Națională.

De exemplu, la școala gimnazială din satul Valea Lui Stan, nici măcar un elev înscris la Evaluarea Națională nu a obținut media generală peste 3.32. Câteva dintre restul notelor sunt de 2.22, 1.45, 1.97 sau 2.80. Este o situația îngrijorătoare și interesul autorităților ar trebui să pună accent pe programe sau planuri de acțiune prin care să ofere susținere pentru aceste școli. Aici vorbim despre ajutor către elevi, dar și către profesori sau pentru structura de funcționare a școlii.

În graficul de mai jos se poate observa cum majoritatea notelor sub 5 aparțin elevilor din mediul rural. Diferența dintre notele situate între 1 și 4,99 este de la cer la pământ, comparând mediul rural și urban.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *