Dependența jocurilor de noroc | Ștefan Stancu: „Tinerii de astăzi vor fi adulții dependenți de mâine”

Dependența de „păcănele”, la fel de reală ca orice altă adicție

România are pe hârtie 100.000 de dependenți de jocuri de noroc, însă în realitate nimeni nu știe, de fapt, câți români au căzut în patima „păcănelelor”. Pot fi sute de mii, pot fi spre un milion.

Ignorați de stat, dependenții sunt tentați la orice colț de stradă să bage „la aparate” și banii pe care nu-i au. Așa apar adevărate drame: destine ruinate, familii destrămate, sinucideri. Doi jucători ies mereu în câștig: patronul de agenție și statul.

Așa cum a punctat și Europa Liberă într-un articol, industria jocurilor de noroc din România este o afacere uriașă.

Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN), instituția de stat care monitorizează și aprobă funcționarea acestui sector, are înregistrate 12.000 de săli de pariuri sportive, bingo, cazinou, loterie.

Mediul online este și mai populat de pasionații jocurilor de noroc. Aproape 400.000 de conturi sunt pe internet, conform datelor asociațiilor din domeniu.

În ultimii zece ani, fenomenul a luat avânt în România. Acum un deceniu, erau 8.000 de săli de jocuri de noroc, iar aplicațiile online de pariuri nu existau, conform datelor de la ONJN din 2012.

Candidatul independent vâlcean, Ștefan Stancu, vorbește despre fenomen

Ștefan Stancu este un vâlcean tânăr, de 24 ani, care candidează independent la alegerile parlamentare din decembrie 2024.

Legea votată recent de către Parlament, care interzice sălile de „păcănele” în localităţile sub 15.000 de locuitori, a fost promulgată săptămâna trecută de preşedintele Klaus Iohannis.

Ștefan Stancu candidat independent
Ștefan Stancu, candidat independent vâlcean la alegerile parlamentare din decembrie 2024.

Candidatul Ștefan Stancu spune că legea este o veste bună pentru români, dar există multe alte aspecte care au nevoie de consolidare, iar cea mai gravă dintre probleme este dependența:

Cu siguranță este un pas înainte pentru situația sensibilă din România, privind exploatarea veniturilor românilor prin jocurile de noroc. Deja este o situație pregnantă de foarte mulți ani în România, iar această decizie vine după mult timp de stagnare.

Totuși, această lege nu rezolvă cel mai mare zid care împiedică unii români să scape de „păcănele”: dependența. 🎰

Este un lucru real cu care se confruntă o mulțime de oameni atât din România, cât și din Uniunea Europeană. Ca în numeroase cazuri, țara noastră se întâmplă să fie printre campionii la acest capitol negativ. (Asta în timp ce alte țări au interzis total sau parțial reclamele la jocuri de noroc – exemplu Republica Moldova sau Marea Britanie.)  –  a transmis Ștefan Stancu printr-o declarație publică.

Jocurile de noroc există în numeroase variante, iar excesul acestora poate rezulta în adicții serioase care afectează nu numai consumatorul, ci și familia din care face parte.

Românii sunt dependenți de jocuri de noroc

Vorbim despre aparate, pariuri sportive, aplicații online, cazinouri și alte pariuri de acest fel. Reclamele din România din acest domeniu încă sunt propagate pe ecrane și pe panouri în mod agresiv.

Aplicațiile online ale pariurilor sportive sunt extrem de accesibile pentru oricine, restricțiile pentru spoturile TV nu sunt suficiente, iar celor dependenți le este greu să învingă, având în vedere că sunt înconjurați de fenomenul publicitar agresiv la orice colț, în mediul online sau la evenimentele sportive televizate.

Mai ales că studiile demonstrează că expunerea copiilor și tinerilor către activități de pariuri și jocuri de noroc este strâns legată de dezvoltarea unei dependențe ca adult.

Legile ajută cu siguranță, dar bătălia se duce în intimitatea fiecărui român dependent. Statul român are datoria de a asigura consiliere reală pentru aceștia, fără de care nu am putea rezolva adevărata problemă, anume impactul asupra cetățenilor.

Orice decizie are nevoie de studii de la bază, despre oamenii care se străduiesc într-o problemă foarte sensibilă în România. Avem nevoie de un parcurs complet și legi mai convingătoare în lupta împotriva jocurilor de noroc. – a concluzionat Ștefan Stancu, candidat independent vâlcean pentru locul de deputat.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *